Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Ga je naar een van de Franse steden? Bestel binnen 1 minuut de verplichte Franse milieusticker.
€19.95
Beschikbaar in 48 uur

Het Ecovignet Frankrijk

In de zomer van 2016 heeft de Franse overheid milieuzones ingevoerd. Om de zones in te rijden met uw voertuig heeft u een certificat qualité de l’air nodig. Wanneer u met de auto door Frankrijk reist is het belangrijk om te controleren of u een milieuzone passeert. Rijdt u door een dergelijke ecozone, dan heeft u een een “ecovignet Frankrijk” nodig. Omdat de Franse milieuzones steden, arrondissementen of complete arrondissementen omvatten is de kans groot dat dat u ook daadwerkelijk een crit air sticker nodig heeft. Reist u met de auto naar Frankrijk en heeft u moeite om de Crit’ Air sticker aan te vragen? Op basis van de door u aangeleverde voertuiginformatie kunnen wij de sticker aanvragen. De sticker wordt op uw naam en onder vermelding van uw Belgische nummerplaat aangevraagd bij de Franse overheid via certificat-air.gouv.fr. De kosten voor de milieusticker en de aanvraagservice bedragen slechts € 19,95,- per kenteken. Dit is inclusief de service fee en de Franse milieusticker ter waarde van € 4,21 en onze unieke leveringsgarantie. Als de sticker om wat voor reden dan ook niet arriveert dan versturen wij kosteloos een nieuwe. Waarom onze service handig is? Wij controleren uw voertuig en zorgen ervoor dat uw gegevens correct worden ingediend bij de Crit'Air registratie. Dit is belangrijk omdat een onjuiste invoer kan resulteren in een incorrecte milieusticker of afwijzing. Wij zorgen ervoor dat dit proces foutloos verloopt en bieden u de garantie dat, als de sticker niet aan komt, wij u kosteloos een nieuwe bezorgen*. Afrekenen kan met onder andere Bancontact, Paypal, Kredietkaart of KBC/CBC. De sticker wordt vervolgens door Ministère de la Transition Ecologique et Solidaire naar uw Belgische adres verzonden. *Verzending vanuit Frankrijk kan, zeker in het hoogseizoen, soms meerdere weken duren, u krijgt daarom altijd binnen 48 uur uw bewijs van het hebben van een rechtsgeldig eco vignet per e-mail toegezonden. Deze dient u uit te printen en onder uw ruit te leggen in de milieuzone. U bent dan gemachtigd de milieuzone te betreden.

Franse milieuzones

De milieuzones van Frankrijk zijn ingedeeld in drie categorieën: ZCR, ZPA, en ZPAD. Zones à circulation restreinte afgekort ZCR is een permanente milieuzone waarvoor altijd een Frans ecovignet altijd verplicht is. Zones de protection de l’air ofwel ZPA is een tijdelijke ecozone waar op basis van de mate van luchtverontreiniging een milieuzone wordt geactiveerd. In de tijdelijke zone dient u alleen op het moment van de verordening verplicht een ecovignet voor Frankrijk te hebben. Zone de protection de l’air départementale is afgekort ZPAD en is vergelijkbaar met de ZPA tijdelijke zone, alleen geldt dit voor een heel departement, ofwel voor een grotere zone.

Ecovignet Frankrijk - Luchtverontreiniging in Franse steden terugdringen

Luchtvervuiling door auto's en andere gemotoriseerde voertuigen in steden is een serieus probleem. Hoe meer voertuigverplaatsingen in een stad of ecozone plaatsvinden, hoe groter de mate van luchtverontreiniging is. Vooral oudere wagens en diesel aangedreven voertuigen zijn ernstige vervuilers. Om luchtverontreiniging te bestrijden heeft de Franse overheid de bovengenoemde ecozones ingesteld. Door ernstig vervuilende voertuigen uit steden te weren en andere wagens beperkt toegang te geven verwacht men een afname in de mate van verontreiniging te bewerkstelligen. Tevens heeft het een demotiverend effect op de aanschaf van een dieselauto. Immers, deze voertuigen verliezen hun waarde en toepasbaarheid door deze regelgeving snel.  

De verschillende Crit Air Categorieën

De crit air wetgeving heeft geleid tot de invoering van 6 categorieën milieustickers. Afhankelijk van de euronorm, voertuigtype, en bouwjaar van uw Belgische wagen wordt de kleur van het vignet bepaald. De kleur van de milieusticker voor Frankrijk hangt in grote mate af van de emissienorm van uw wagen. Hieronder worden alle categorieën in detail beschreven:

De groene milieusticker voor Frankrijk

Het groene milieuvignet wordt toegewezen aan de schoonste voertuigen: volledig elektrische auto's of voertuigen die op waterstof rijden. Voor deze categorie gelden géén beperkingen en wagens met een Crit’Air sticker van deze categorie mogen ten aller tijden een milieuzone betreden. Voertuigen met een ingebouwde gasinstallatie of een hybridemotor komen niet in aanmerking voor de groene sticker.

De paarse ecosticker voor Frankrijk (categorie 1)

Het paarse ecovignet wordt toegewezen aan voertuigen die voldoen aan een van de volgende kenmerken: M1 & N1 Personenauto’s en lichte bedrijfswagens die op benzine rijden en voldoen aan de euronorm 5 of euronorm 6. De eerste inschrijving van deze voertuigen moet minimaal vanaf 2011 zijn. Oudere benzinevoertuigen komen dus niet in aanmerking voor het paarse ecovignet. M2, M3, N2, en N3 Bussen en grotere vrachtwagens die beschikken over een benzinemotor en voldoen aan euro 6. Enkel vrachtwagens die zijn eerste inschrijving vanaf 2014 hebben komen hiervoor in aanmerking. L3e, L4e, L5e en L7e Licht gemotoriseerde voertuigen en motoren vanaf 1 Januari 2017. Deze dienen minstens te voldoen aan de euro 4 emissienorm. L1e, L2e en L6e Scooter en bromfietsen die vallen binnen de euro 4 klasse. Enkel scooters en bromfietsen na 1 Januari 2018 komen in aanmerking voor een paars milieusticker. PHEV Voertuigen met een plug-hybride en gasinstallatie.

Het gele eco vignet voor Frankrijk (categorie 2)

Voertuigen in de emissieklasse 2 krijgen een gele milieusticker. Over het algemeen zijn dit wat oudere en meer milieuvervuilende voertuigen dan de vorige categorieën. Het gele milieuvignet wordt in principe altijd toegelaten in de milieuzones. Enkel wanneer er sprake is van extremere luchtvervuiling kunnen deze voertuigen geweigerd worden. Auto’s die in deze klasse vallen voldoen aan de volgende kenmerken: M1 en N1 Personenauto’s en lichte bedrijfswagens welke rijden op benzine en zijn gefabriceerd na 1 Januari 2006. De verplichte emissieklasse voor deze sticker is de Euro 4 emissienorm. Voor dezelfde voertuigcategorie rijdend op diesel brandstof gelden iets andere regels. Zo dient het voertuig een Euro 5 diesel of een Euro 6 auto te zijn. Ook dienen deze voertuigen na 1 Januari 2011 gefabriceerd te zijn. M2, M3, N2 en N3 Euronorm 5 bussen en vrachtwagens die voldoen aan de emissieklasse euronorm 5. Het bouwjaar van deze voertuigen dient vanaf Oktober 2010 te zijn. Dieselvoertuigen in deze categorie moeten in de euroklasse 6 vallen. Het minimum bouwjaar is hetzelfde. L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e en L7e Bromfietsen en scooters met een eerste toelatingsdatum vanaf 2007. De euronorm dient een Euro-3 te zijn.

Het oranje vignet voor Frankrijk (categorie 3)

Voertuigen die nog vervuilender en ouder zijn dan de gele categorie, vallen in de oranje categorie (ook wel categorie 3 genoemd). Deze categorie krijgt meestal wel toegang tot een milieuzone. Als er blijvende luchtvervuiling plaatsvindt, dan heeft deze categorie kans om geweigerd te worden. Het gaat hier om de volgende motortypes: M1 en N1 Lichte bedrijfswagens en personenauto’s met een benzinemotor die voldoen aan de euronorm 2 of euro 3. Deze voertuigen krijgen een oranje vignet wanneer het bouwjaar van de auto vanaf 1997 is. Voertuigen in deze categorie met een dieselmotor dienen aan de Euronorm 4 te voldoen en mogen niet ouder zijn dan 1 Januari 2006. M2, M3, N2 en N3 Bussen en vrachtwagens niet ouder dan 1 Oktober 2009. Deze benzinevoertuigen moeten voldoen aan de Euro 3 norm. Dieselmotoren in deze categorie moeten voldoen aan de emissienorm Euro 5. L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e Bromfietsen en scooters in de euroklasse 2.

De bordeauxrode milieusticker (categorie 4)

Voertuigen die nog ouder en vervuilender zijn dan de oranje categorie vallen in de bordeauxrode categorie. Deze klasse wordt ook categorie 4 genoemd. Als er sprake is van luchtvervuiling heeft deze categorie een grote kans om geweigerd te worden. Het gaat hier om de volgende voertuigen: M1 en N1 Lichte bedrijfswagens en personenauto’s met een euroklasse 3. Deze dieselvoertuigen mogen niet ouder zijn dan 1 Januari 2001. M2, M3, N2 en N3 Vrachtwagens en bussen met een dieselmotor. Deze Euronorm 4 voertuigen dienen gefabriceerd te zijn vanaf 1 Oktober 2006. L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e Motoren, lichte gemotoriseerde voertuigen, bromfietsen en scooters vanaf 1 juni 2000.

De grijze sticker (categorie 5)

Voertuigen met een dieselmotor die nog vervuilender en ouder zijn dan de categorie van de bordeauxrode kleur vallen in de grijze kleurencategorie. Als u deze sticker heeft, houdt dan in gedachte dat u veel milieuzones niet in mag. Het gaat om de volgende voertuigen: M1 en N1 Personenauto’s of lichte bedrijfswagens die beschikken over een dieselmotor euronorm 2. Ook moeten deze voertuigen minimaal vanaf 1 januari 1997 geproduceerd zijn. M2, M3, N2 en N3 Grote vrachtwagens en bussen met een dieselmotor. De eerste inschrijving van deze voertuigen moet minimaal vanaf 1 oktober 2001 zijn.

Voertuigen die geen sticker krijgen

Voertuigen die nog vervuilender en ouder zijn dan de grijze categorie krijgen geen vignet. Deze voertuigen kunnen dus niet de milieuzones in. Het gaat hier dan om de volgende voertuigen: M1 Euronorm 1 voertuigen of voertuigen met een eerste toelatingsdatum voor 1997. N1 Lichte bedrijfswagens in de euroklasse euronorm 1 of voertuigen die voor 1 oktober 1997 zijn ingeschreven. M2, M3, N2 en N3 Grote vrachtwagens en bussen die voor 1 oktober 2001 zijn toegelaten. L1e, L2e, L3e, L4e, L5e, L6e, L7e Licht gemotoriseerde voertuigen, bromfietsen en scooters die voor 1 juni 2000 zijn ingeschreven.  

Ecovignet Frankrijk kopen in België

Milieusticker Frankrijk direct kopen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U kunt bij ons op de website eenvoudig en snel uw ecovignet voor Frankrijk bestellen. Na aanschaf van het vignet krijgt u van ons per e-mail een rechtsgeldig betaalbewijs toegezonden. Dit betreft een PDF bestand waarop uw Crit'Air categorie vermeldt wordt. U weet dan direct in welke zones u wel of niet in mag. Wanneer u het bewijs afdrukt kunt u deze direct gebruiken als bewijs voor het hebben van een sticker, u hoeft dus niet te wachten tot de klever binnen is. Wanneer de klever binnen is dient u deze op de vooruit van uw wagen te plakken. Er zijn op dit moment zes categorieën. In welke categorie uw auto terecht komt is afhankelijk van de energieklasse en de euronorm. Voertuigen die voor 1 januari 1997 voor het eerst op kenteken zijn gezet komen niet in aanmerking voor een ecosticker en mogen dus nooit in de ZCRs en ZPAs komen.  

Waarom is het betaalbewijs rechtsgeldig?

In sommige tijden van het jaar is het ongelooflijk druk bij Crit'Air. Dit is vaak in de vakantieperiodes. In deze periodes doet men het in Frankrijk wat rustiger aan. Daarom duurt de levering van het fysieke wegenvignet voor Frankrijk, door de combinatie van verlof en drukte vaak wat langer. Gelukkig heeft men hiervoor een goede oplossing bedacht; totdat het vignet binnen is geldt het betaalbewijs als rechtsgeldig officieel ecovignet. U dient het PDF-bestand dat wij u per e-mail af te drukken en deze in de ecozone onder uw ruit te leggen. Zo kan de verkeersinspectie zien dat u hebt voldaan aan uw verplichting. U krijgt dit bewijs binnen 48 uur toegezonden en kunt vanaf dat moment zonder risico op een boete (mits afgedrukt onder de voorruit en uw auto aan de eisen voldoet) parkeren in de milieuzone. Via onderstaande rode button vind u een toelichting per milieuzone.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen