
Ga jij graag met je motor, auto, caravan of camper op vakantie? En trek je het liefst naar een land zoals Zwitserland? Kies je voor een lekkere zomervakantie of liever genieten van de wintersport? Wat dan ook, je moest al onderweg zijn! Want Zwitserland, daar geraak je vlot met de auto. Wel heb je er een tolsticker nodig om de wegen te gebruiken. Ook als je niet naar Zwitserland zelf reist, maar er enkel passeert naar bijvoorbeeld Italië, is zo’n tolvignet nodig.
Het Zwitserse tolvignet is lokaal bekend als het ‘Autobahnvignet Zwitserland’. Door het aan te kopen, betaal je eigenlijk een beetje wegbelasting voor het gebruik van autosnelwegen. De tolplicht geldt trouwens voor alle autosnelwegen. Je kan er dus helaas niet voorbij. Let even niet op en je zit op een tolweg. Geen wegenvignet? Da’s dan een dikke boete!
Neem geen risico en regel tijdig – ruim voor je trip – je vignet voor de tolwegen. Hieronder lees je meer over dit vignet en hoe je het aanvraagt. Alvast een goede reis toegewenst!
In Zwitserland is het tolvignet verplicht op alle autosnelwegen. Wil je met je voertuig dus over één van die snelwegen rijden, dan heb je een Zwitsers tolvignet nodig als je auto of motor een maximale massa heeft van 3.500 kg. Voertuigen die met een aanhangwagen of caravan rijden, hebben in Zwitserland zelfs twee vignetten nodig. Pas wel op: het voertuig en de aanhanger hebben samen een toegestane maximum massa t.e.m. 3.500 kg.
Ook voor motorvoertuigen met een massa boven de 3.500 kg, zoals bussen, vrachtwagens, en grote campers, geldt er een tolplicht. Die moeten deze speciale ‘Schwerverkehrsabgabe’ regelen bij de douane aan de grens (zie verder in dit artikel).
Op onderstaande kaart zie je alle Zwitserse tolwegen.
Image credits: Wikipedia
Het tolvignet Zwitserland geldt voor alle autosnelwegen. Dat kon je in het begin van deze teksten lezen. Dat klopt echter niet helemaal. Want er zitten in het Zwitserse wegennet ook enkele tunnels en daarvoor betaal je apart. Het gaat concreet om de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor een andere belangrijke tunnel, de bekende Sint-Gotthardtunnel, moet je dan weer niet betalen.
Reis je in of door Zwitserland met een huurauto? Let dan goed op of de Autobahnsticker er wel op zit. Huur je het voertuig in Zwitserland? Dan is dat meestal OK. Als de huurauto in een ander land staat geregistreerd, ontbreekt het vignet echter vaak. Dus moet je er zelf voor zorgen. Tip: pleeg altijd eerst grondig overleg met de verhuurder.
De meeste Europese landen hebben diverse vignetten voor diverse voertuigen. Op sommige plaatsen gelden er zelfs nog aparte vignetten voor verschillende toltrajecten. Gelukkig is het in Zwitserland op dit vlak heel erg eenvoudig. Er is voor de Zwitserse autosnelwegen immers slechts één tolvignet dat geldt voor alle voertuigen zonder aanhanger. Het gevolg hiervan: of je nu met de motor, de auto of de camper door Zwitserland wilt cruisen: je moet overal en met elk voertuig één en hetzelfde vignet hebben. Soms kan het dus ook makkelijk!
Aan de andere kant betaal je in Zwitserland dan weer wel apart voor een aanhanger of caravan. Maar ook hier blijft het simpel: het gaat immers om dezelfde tolsticker als voor het trekkende voertuig. Voor een auto én caravan koop je dus gewoon twee dezelfde stickers.
Zo’n Zwitserland vignet is op papier een heel kalenderjaar geldig. Dat jaartal staat op het vignet duidelijk vermeld. Maar eigenlijk is het zelfs 14 maanden geldig, want ook de maand voor én de maand na het kalenderjaar tellen mee. Zo is het tolvignet 2023 geldig vanaf 1 december 2022 en loopt het door t.e.m. 31 januari 2024. Winnen is de boodschap!
Het Zwitserse tolvignet is verplicht voor motoren en auto’s met een maximale massa van 3.500 kg. Ook voor aanhangers en caravans moet je apart een vignet kopen. Uitzondering: motoren die een aanhanger trekken, hebben geen extra vignet nodig.
Voor voertuigen boven de 3.500 kg, zoals bijvoorbeeld zware campers, gelden andere regels. Voor dergelijke voertuigen moet je een speciale ‘Schwerverkehrsabgabe’ betalen. Hoe doe je dat? Wel, je meldt je aan bij een douanekantoor aan een grensovergang. Het kan echter gebeuren dat daar gewoon niemand aanwezig is. Gelukkig staan er meestal wel borden langs de weg met een telefoonnummer. Zo kan je je voertuig telefonisch aanmelden en laten registreren. Hoeveel dit kost? Dat hangt af van je verblijfsduur.
Een wegenvignet Zwitserland nodig? Je kan deze op verschillende plaatsen aankopen, zoals onderweg aan de grensovergangen. Een vignet aanschaffen kan ook via de website van de Zwitserse overheid, maar die website is compleet in het Duits. Gelukkig kan je je sticker of e-vignet ook comfortabel en veilig op voorhand bestellen via een betrouwbaar intermediair. Waar je het vignet ook koopt, zorg in elk geval dat je het aankoopbewijs goed bewaart. Doe dit zolang het vignet geldig is, en liefst zelfs nog langer. Er kan namelijk wel eens om gevraagd worden. Of mocht je ooit ergens een boete krijgen, heb je tenminste bewijzen!
Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden.
Het tolvignet voor Zwitserland kan je onderweg kopen, o.a. bij sommige grensovergangen, veel tankstations, tolstations en postkantoren. Mogelijk probleem: die zijn niet altijd open. Bovendien heb je best een geldige betaalkaart op zak. Je kan ook contant betalen, maar alleen met biljetten, niet met muntgeld. Bovendien krijg je je wisselgeld terug in Zwitserse franken, uiteraard tegen een zeer ongunstige koers. Tot slot kan het onderweg ook erg druk zijn, zeker in het hoogseizoen. Wil je echt rustig en relaxed op reis zonder tijd te verliezen? Dan is het altijd aangenamer om dit soort zaken op voorhand te regelen.
Reisplannen? Dan kan je voor allerlei hulp en steun altijd terecht bij de VAB. Ook het Zwitserland vignet voor de autosnelwegen kan je er kopen. Wil je het echter snel en vlotjes regelen, kies dan voor Wegenvignet.be. Waar dan ook: aankopen doe je bij voorkeur ruim op voorhand voor je vertrek. Zo vermijd je onnodige problemen!
Veel Vlamingen bestellen hun tolsticker voor Zwitserland online bij Wegenvignet.be. Dit verloopt immers snel en vlot. Een Zwitsers autovignet kost bij ons welgeteld 49,95 euro. Dat is een klein beetje meer dan bijvoorbeeld bij de Zwitserse grens, maar je hebt wel geen last van onnodige stress, onrust en tijdverlies zoals aan de grensovergangen.
De kostprijs voor het tolvignet Zwitserland is bij ons overigens altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Je kan bij ons veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal, Bancontact of Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Bestellen via Wegenvignet.be is net makkelijk en verloopt trouwens gewoon in het Nederlands: je vult een paar gegevens in, rekent af en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. Je kan dan vertrekken met de sticker op je voorruit! Aanvragen is ook heel simpel. Zodra we jouw aanvraag en betaling ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Tip: bestel je tolsticker op werkdagen voor 17 uur. Dan behandelen we je aanvraag nog dezelfde dag en valt de sticker meestal de volgende dag al in je brievenbus!
Sommige mensen denken dat het niet belangrijk is waar je je tolsticker kleeft. Als hij ergens hangt, is het toch duidelijk dat ik betaald heb? Niet dus. In Zwitserland is dat niet zo eenvoudig! Daar moet je je sticker volgens bepaalde richtlijnen op de juiste plek kleven. Doe dit om problemen bij een controle te voorkomen. We zetten de regels hieronder op een rijtje. Volg deze en het komt allemaal in orde. Dat is niet moeilijk, toch?
Bij een auto moet je het milieuvignet voor Zwitserland aan de binnenkant van de voorruit kleven. Je kan kiezen uit drie verschillende plekken:
1. Achter de binnenspiegel, dus in het midden bovenaan.
2. Aan de bestuurderskant, linksonder in de hoek.
3. Aan de bestuurderskant, linksboven in de hoek.
Bij een motofiets heb je minder ruimte voor de tolsticker. Toch moet hij goed zichtbaar zijn. Plak hem daarom op de tank, de kuip of het windscherm.
Bij een aanhangwagen of caravan zijn er twee mogelijkheden om het vignet te bevestigen:
1. Heb je geen voorruit of helemaal geen ruiten? Dan moet je het vignet plakken aan de linkerzijde op een niet verwisselbare plek. Die plek moet bovendien makkelijk toegankelijk zijn. Om diefstal te voorkomen, moet ze liefst ook zo onzichtbaar mogelijk zijn. Dat kan nogal een gedoe zijn, omdat je hiervoor misschien eerst het dekzeil moet verwijderen of de kap van de aanhanger moet openen.
2. Heb je alleen zijruiten? Dan kleef je het vignet op een ruit aan de linkerzijde.
Let op! Zorg dat je je sticker volgens de regels bevestigt. Kies dus niet met bijvoorbeeld plakband ofzo. Niet onbelangrijk: plakken er nog oude vergane Zwitserland vignetten op je voertuig? Dan moet je die eerst verwijderen voor je een nieuwe sticker aanbrengt. Tot slot: voorkom dat je de sticker beschadigd geraakt, want dan is die gewoon niet meer geldig!
Kort en bondig: het tolvignet Zwitserland is verplicht op álle Zwitserse autosnelwegen en er zijn géén uitzonderingen. Daardoor kan de Zwitserse overheid natuurlijk makkelijk controles uitvoeren. Als je op een Zwitserse autosnelweg wordt aangetroffen met een voertuig zonder geldige tolsticker, heb je meteen prijs.
De autoriteiten controleren o.a. met camera’s, maar ook heel vaak ook nog door traditionele wegcontroles. De boete op ‘rijden zonder tolvignet’ kan oplopen tot 200 Zwitserse franken. Dat is een pak meer dan de kostprijs van een geldig tolvignet. Bovendien moet je in Zwitserland ook diréct betalen. Valt je boete pas terug thuis in je brievenbus? Ook dan betaal je best zo snel mogelijk. Overheden werken immers steeds meer samen om buitenlandse boetes geïnd te krijgen. Betaal je te laat? Dan krijg je nog een extra boete!
Ons advies: wil je in of door Zwitserland rijden, neem dan geen risico en koop op tijd het zogenaamde Autobahnvignet. Dat kan vlot en gemakkelijk via Wegenvignet.be.