Vignet Zwitserland 2024

Vignet Zwitserland 2024

Vignet Zwitserland 2024

Bestel hieronder eenvoudig je vignet voor Zwitserland.
Selecteer een product
VignetPrijsAantal
Digitaal Vignet Zwitserland - Auto (1 jaar)52.95 X
Digitaal Vignet Zwitserland Caravan / Trailer (1 jaar)52.95 X
Digitaal Vignet Zwitserland - Motor (1 jaar)52.95 X
Officieel Tolvignet voor Zwitserland - Geldig t/m 31 januari 2025!

Sukkelen met een sticker vignet? Dat is verleden tijd, want sinds 1 augustus 2023 is er ook een digitaal vignet verkrijgbaar. Dit e-vignet komt met vele interessante voordelen. Wil je ook zo'n handig vignet dat je niet op je voorruit hoeft te plakken? Dan dien je enkel op de knop te klikken die je bovenaan onze site terugvindt. Als je er eerst meer over wilt weten, vind je hieronder de nodige info terug!

Voor welke Zwitserse snelwegen heb je een tolvignet nodig?

De Zwitserse overheid verplicht het gebruik van een tolvignet op de autosnelwegen. Maar er is een uitzondering. In Zwitserland bestaan er namelijk ook wegen die beheerd worden door de kantons. Deze zogenaamde kantonnale wegen zijn volledig tolvrij. Hoewel er veel kantonnale autostrades zijn in Zwitserland, voorzie je het best een geldig vignet. Want als je een ander land of grotere steden wilt bezoeken, zal je vroeg of laat op een nationale weg terechtkomen.

Voorzie je toch geen vignet voor Zwitserland, dan mag je je verwachten aan een dikke boete van 200 Zwitserse Frank. Dat komt neer op zo'n 180 €. Geld dat je zeker en vast liever uitgeeft aan je favoriete wintersport! Bovendien moet je de boete direct betalen. Vergeet daarnaast niet om vignetten te kopen voor alle andere landen die je gaat bezoeken tijdens je vakantie.

Image credits: Wikipedia

Tolvignet Zwitserland: Lichte & zware voertuigen

Alle voertuigen moeten tol betalen in Zwitserland, maar je hoeft niet voor elk voertuig een vignet te voorzien. Voor voertuigen die meer dan 3.500 kg wegen, zoals zware vrachtwagens en caravans is een tolvignet Zwitserland bijvoorbeeld niet verplicht. Als je voertuig meer dan 3.500 kg weegt, moet je wel een ‘Schwerverkehrsabgabe’ betalen aan de douanes bij een van de grensovergangen. Is daar niemand aanwezig? Dan kan je de registratie telefonisch afhandelen. Je vindt het telefoonnummer op de borden langs de weg aan de Zwitserse grens. Hoeveel je voor de ‘Schwerverkehrsabgabe’ moet betalen, hangt af van je verblijfsduur.

Indien je op de Zwitserse autosnelwegen wilt rijden met een voertuig dat minder dan 3.500 kg weegt, moet je wél een vignet aanschaffen. Caravans of andere voertuigen met een aanhangwagen dienen zelfs twee vignetten te verschaffen. Een uitzondering daarop zijn motorvoertuigen met een aanhanger. Deze dienen slechts één vignet te voorzien.

Opgelet: Voor sommige tunnels heb je een extra vignet nodig

Zwitserland bestaat voor een groot deel uit tunnels. Je vindt ze voornamelijk terug in het zuiden en oosten van het land. De kans dat je er vroeg of laat een passeert is groot. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Voor de meeste tunnels dien je geen extra vignet te voorzien. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Zo moet je extra tol betalen voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. De bekende Sint-Gotthardtunnel is dan weer volledig gratis. Hoeveel Zwitserse Franken je exact moet betalen, is afhankelijk van de periode waarin je reist en enkele andere factoren.

Waar kan je een vignet Zwitserland kopen?

Een vignet voor Zwitserland kan je op meerdere plaatsen kopen. Ze zijn zowel online als in fysieke winkels te verkrijgen. Waar je er ook een koopt, zorg altijd dat je je aankoopbewijs bijhoudt. Bij een controle wordt hier soms naar gevraagd en dan kan je dit maar beter bij je hebben.

Onderweg

De eerste mogelijkheid is om je vignet voor Zwitserland bij tankstations of andere verkooppunten aan de grens te kopen. Dit is een handig optie indien je vergeten bent om er eentje op voorhand aan te schaffen. In andere gevallen is het niet aangeraden, omdat de kans bestaat dat je er een vergeet te kopen met een hoge boete als gevolg. Bovendien is het fijn om hier niet meer te moeten aan denken wanneer je op vakantie vertrekt.

ANWB

Koop jij je wegenvignet Zwitserland liever online? Dan kan je daarvoor terecht bij ANWB. Zij verkopen echter enkel stickers. Het plakken en daarna verwijderen van een stickervignet op je voorruit is vaak ambetant. Met een digitaal vignet maak je het jezelf een stukje makkelijker. Bovendien krijg je de sticker pas binnen een aantal dagen bij je thuis geleverd. Dit is dus geen last-minute oplossing.

Online bestellen bij Wegenvignet.be

Bij ons kan je een digitaal vignet kopen. Geen gedoe met plakken en krabben, gewoon simpelweg bestellen. Bij een e-vignet komen wel nog enkele administratiekosten, maar die zijn verwaarloosbaar in vergelijking met het gemak dat ze je bieden.

Ook kan je een e-vignet op het laatste nippertje bestellen. Want je krijgt het binnen een paar minuutjes in je mailbox geleverd. Je kan bij ons bovendien via allerhande veilige methodes betalen, namelijk via Bancontact, PayPal en Kredietkaart.

Sticker vignet vs. digitaal vignet Zwitserland

Een digitaal vignet heeft enkele interessante voordelen tegenover een stickervignet. Omdat het geregistreerd wordt op je nummerplaat, kan het niet overdragen worden naar een andere auto. Het vignet kan alleen aangepast worden als het kenteken voor dezelfde auto aanpast wordt. Bij een sticker variant is dit niet nodig omdat de sticker aan de auto gekleefd is zonder een kenteken koppeling. 

Koop in slechts enkele stappen een Zwitsers e-vignet

Ga je binnenkort op Wintersport in Zwitserland of reis je om een andere reden naar dit prachtige land? Maak het jezelf dan makkelijk door op voorhand een geldig Zwitsers vignet online te bestellen. Zo kan je met een gerust hart gebruikmaken van de snelwegen! Je hoeft ook niet te panikeren. Het is namelijk erg simpel om een vignet te bestellen. Je hoeft alleen maar deze gegevens in te vullen:

Heb je je tolvignet betaald? Dan ontvang je het binnen enkele minuten in je mailbox. Pas wel op: zorg dat je je gegevens heel goed nakijkt voordat je doorgaat naar betalen. De prijs van een digitaal vignet Zwitserland bedraagt 49,95 €.

Geldigheid Zwitserland vignet: Zo lang gaat een Zwitsers tolvignet mee

Stickervignets bestaan in verschillende soorten die elk een andere geldigheidsduur hebben, maar er is slechts een soort digitaal vignet. Dit digitale vignet is geldig vanaf 1 december van het voorafgaande jaar tot en met 31 januari van het volgende jaar. Dat betekent dat het vignet Zwitserland 2024 ingaat op 1 december 2023 en loopt tot 31 januari 2025.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen