Vignet Duitsland

Vignet Duitsland

Vignet Duitsland

€14.95

Milieusticker Duitsland: in veel steden verplicht! 

Heb je plannen om een Duitse stedentrip te maken? Of moet je voor je werk naar het centrum van een Duitse stad? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een milieuzone, de zogenaamde ‘Umweltzone Duitsland’. In deze zone mag je met je voertuig alleen maar in als die is voorzien van een gekleurde milieusticker: de ‘Umweltplakette’ of ‘Feinstaubplakette’. Rijd je zo’n zone binnen zonder de vereiste milieusticker, dan riskeer je direct een boete van minstens 80 euro. Naast de milieuzone kunnen steden ook een dieselverbod instellen voor bepaalde straten of stadsdelen. U bent gewaarschuwd!

Met de milieusticker wil de Duitse overheid de luchtvervuiling door motorvoertuigen terugdringen. Meestal gaat het om oudere auto’s die veel fijnstof en andere schadelijke stoffen uitstoten. We verzekeren je:  dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 mogen sowieso de milieuzones niet meer in. De rest (auto’s, campers, bestelwagens, vrachtwagens, bussen) mag er alleen in met een geldige milieusticker.

Een milieusticker heet in Duitsland officieel een ‘Umweltplakette’, maar veel mensen kennen hem ook als ‘vignet Duitsland’, ‘Groene sticker Duitsland’ of ‘milieuvignet Duitsland’. 

Er bestaan stickers in drie kleuren, elk met een eigen betekenis. Je type voertuig, de leeftijd én de mate waarin dit voertuig vervuilt, bepalen samen de kleur. Met die op je voorruit geplakt, mag je in bepaalde zones wel of niet komen. Hier vertellen we je er alles over.


Welke milieustickers zijn er in Duitsland?

Er zijn voor de milieusticker drie categorieën, elk met een eigen herkenbare kleur: groen, geel of rood. Welke kleur je voertuig krijgt, hangt af van het motortype, de CO2-uitstoot (Euronorm), de voertuigcategorie en de leeftijd van je voertuig. 

De kleur van de sticker geeft aan hoe zwaar een voertuig vervuilt: groen is milieuzuinig en rood het tegengestelde. In de meeste steden is alleen het groene vignet nog toegestaan. Auto’s met een gele en rode sticker mogen daar het centrum al niet meer in. In feite is de gele sticker alleen nog geldig in Neu-Ulm, de rode sticker is niet eens meer verkrijgbaar.

Check ruim voor je vertrek welke sticker bij jouw auto past en welke je nodig hebt voor jouw bestemming in Duitsland.

De groene milieusticker

Voertuigen die het minst vervuilen, krijgen een groene sticker. Daarmee kan je op dit moment rijden in alle Duitse steden waarvoor het milieuvignet verplicht is. Het gaat concreet om de volgende voertuigen


•    auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel;
•    auto’s (op kenteken vanaf 1 januari 1993) met een LPG-, hybride- of benzinemotor conform uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger;
•    personenwagens en lichte bedrijfswagens (op kenteken vanaf 1 januari 2006) met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger; 
•    grotere vrachtwagens en bussen (M2, M3, N2 en N3), op kenteken vanaf 1 oktober 2006, met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger;
•    auto’s met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-3 en een later ingebouwd roetfilter.

Let op: genoemde bouwjaren zijn een vuistregel. Maar misschien heb je wel een auto met een dieselmotor van voor 2006, die de fabrikant toch alvast heeft voorzien van een motor conform uitlaatgasnorm Euro-4. Of misschien heb je een benzineauto van na 1993, die toch niet aan de stickereisen voldoet. In die gevallen kan er van de vuistregel worden afgeweken.

De gele milieusticker

De gele milieusticker Duitsland geldt vooral voor:

•    Auto’s met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-3;
•    Auto’s met een dieselmotor conform uitlaatgasnorm Euro-2 en daarna voorzien van een roetfilter.

De gele sticker is momenteel alleen nog maar toegestaan in de Beierse stad Neu-Ulm. Ga je daar niet naartoe? Dan heeft een gele milieusticker voor jou geen enkel nut.

Milieuzone Duitsland:  waar vind je die?

Een milieuzone is een gebied waar de lokale overheid het verkeer wil beperken via speciale maatregelen. In Duitsland mogen alle steden een milieuzone invoeren. Zo’n zone bestaat vaak uit het stadscentrum, maar kan ook gelden op drukke straten buiten het centrum. En daar mag je alleen in met een geldige milieusticker! De milieuzones worden trouwens quasi altijd aangekondigd met verkeersborden. Onder deze borden staat vaak extra informatie, zoals de tijden waarvoor de regeling geldt of de kleuren van de toegestane milieustickers. 

Milieuzone Duitsland

Inmiddels hebben al ruim 50 Duitse steden zo’n milieuzone ingesteld. Wil je met de auto deze zones in? Dan moet je een ‘groene sticker Duitsland’ hebben. Steden met een milieuzone zijn o.a. Aken, Augsburg, Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Düsseldorf, Erfurt, Frankfurt am Main, Hannover, Heidelberg, Heilbronn, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neu-Ulm, Neuss, Osnabrück, Regensburg, Siegen, Stuttgart, Ulm, Wiesbaden, Wuppertal en diverse steden in het Roergebied.  Meer weten?  Kijk voor een actueel en compleet overzicht van de plaatsen waar een sticker verplicht is op gis.uba.de/website/umweltzonen.

Vignet Duitsland kopen

Je kan de Duitse milieusticker op een aantal plaatsen kopen, waaronder de VAB of onderweg. Een nog snellere en zelfs goedkopere manier is online bestellen bij een betrouwbaar intermediair zoals Wegenvigner.be. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Bij de VAB: ietsje duurder

Je kan bij de VAB van alles en nog wat regelen als je naar het buitenland gaat met de auto. Ook een milieusticker voor Duitsland kan je hier bekomen. Je betaalt er wel iets meer dan bij Wegenvignet.be. De keuze is dus geheel aan jou. Betaal je graag meer of minder?

Onderweg: plus 50 euro

Als je het niet erg vindt om je reis onderweg te onderbreken, dan kan je de milieusticker ook in Duitsland zelf nog kopen, bijvoorbeeld bij gemeenten, garages en TÜV keuringsstations. Je hebt daar wel het kentekenbewijs van je auto voor nodig, omdat gegevens zoals bouwjaar, gewicht en type brandstof bepalen welke sticker je krijgt. Afhankelijk van het verkooppunt kan de kostprijs oplopen tot 50 euro. Het is dus misschien verstandiger om de sticker al voor vertrek te bestellen. Dan reis je wel zo rustig én goedkoper!

Bij Wegenvignet.be

Veel Vlaamse reizigers bestellen hun milieusticker voor Duitsland bij Wegenvignet.be. Geef hen maar eens ongelijk: bij ons regel je alles snel en online, terwijl je toch minder betaalt dan bij de VAB of in Duitsland zelf. Ook ons hele bestelproces is eenvoudig: je vult wat gegevens in, rekent af en alles wordt perfect voor je geregeld.
 
Zodra we jouw aanvraag ontvangen, gaan we aan de slag. Is jouw aanvraag voor 15:00 uur bij ons binnen, dan verwerken we hem nog dezelfde dag. We versturen de sticker daarna per post. Vaak heb je hem dan al de volgende dag of de dag erna binnen. Het enige wat je zelf nog moet doen, is de sticker rechtsonder achter je voorruit kleven. 

Voor de Duitse milieusticker, de zogenaamde ‘Umweltplakette’ betaal je bij ons amper 14,95 euro all-in, dus inclusief BTW, aanvraag, afhandeling en verzending binnen België. Je kan dit beperkte bedrag veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal of Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? 

Uitzonderingen: wanneer heb je géén Umweltplakette nodig?

Niet álle voertuigen in een Duitse milieuzone moeten een milieusticker hebben. Er is een vrijstelling voor de volgende groepen voertuigen en/of weggebruikers:

•    motoren, bromfietsen en snorfietsen;
•    voertuigen met een goed zichtbare en geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit;
•    oldtimers, maar alleen onder bepaalde voorwaarden; zo geldt de vrijstelling voor auto’s met een buitenlands kenteken als ze ouder dan 30 jaar en goed onderhouden zijn; om die ouderdom aan te tonen moet je, als je in een milieuzone parkeert, een kopie kentekenbewijs achter de voorruit leggen – en liefst ook een FIVA Identity Card (zie fiva.org);
•    reizigers die via de autosnelweg op doorreis zijn naar een ander land, ook als zo’n snelweg door een milieuzone loopt.

De vrijstelling geldt soms ook voor steden waar een dieselverbod geldt. Dat hangt af van plaatselijke regels en verschilt per gemeente. Wil je hierover zekerheid? Check dan altijd de website van zo’n gemeente als je het zeker wil weten!

Dieselverbod in een aantal steden

Steden hebben nog een extra maatregel om luchtvervuiling terug te dringen: een plaatselijk verbod voor dieselvoertuigen. Dit geldt momenteel alleen in Berlijn, Darmstadt, Hamburg en Stuttgart. En dan meestal voor een beperkt gebied of zelfs voor alleen enkele straten. Diverse steden overwegen invoering van een dieselverbod. Kijk dus voor elke reis even hoe de stand van zaken er is. Een actueel overzicht vind je op gis.uba.de/website/umweltzonen. 

Dieselverbod Duitsland

De beperkingen vanwege een dieselverbod zijn in alle steden bovendien ook niet hetzelfde! Elke stad mag zelf vaststellen welke euro-emissienorm er geldt en welke voertuigen de verbodszone niet in mogen. In zo’n zone is je milieusticker dus ook niet geldig en soms worden in die zone zelfs vervuilende benzineauto’s verboden. Er zijn ook vrijstellingen, bijvoorbeeld als je een gehandicaptenkaart hebt, maar die gelden niet altijd en overal. Daarom herhalen we: check voor vertrek de website van de gemeente in kwestie. Zoals je merkt, is dit een ingewikkelde materie, informeer jezelf dus correct en volledig.

Zonder milieusticker riskeer je een fikse boete

Duitsers vinden het prettig als je je aan de regels houdt. Dat merk je al aan het verkeersgedrag (80 waar je 80 mag). Op milieugebied is het niet anders. De milieustickers zijn er niet voor niets. Dus als je ergens een milieuzone binnenrijdt, moet je echt de juiste milieusticker hebben! Heb je die niet, volgt een fikse boete. Betaal je trouwens niet op tijd, dan wordt de boete verhoogd. Vergelijk dat met de geringe kosten van een geldige milieusticker en neem de enige verstandige beslissing! Check Wegenvignet.be! 

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen