Vignet Oostenrijk

Vignet Oostenrijk

Vignet Oostenrijk

Bestel hieronder eenvoudig je vignet voor Oostenrijk.
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
VignetPrijsAantal
10 dagen vignet Oostenrijk15.95 X
Maandvignet Oostenrijk32.95 X
Levering in 1 - 5 werkdagen

Vignet Oostenrijk: heb ik in Oostenrijk een tolvignet nodig?

De Oostenrijkse snelwegen. Ze zijn onmisbaar voor een reisje naar Oostenrijk of de buurlanden. Rijd je bijvoorbeeld naar Italië? Dan gaat dat het makkelijkst via Oostenrijk. In elk geval: wie naar of door Oostenrijk rijdt, heeft wellicht een tolvignet nodig! Dat geldt voor alle voertuigen: motor, auto, caravan of camper. Via het zogenaamde ‘Autobahnvignet Oostenrijk’ betaal je eigenlijk een beetje wegenbelasting voor een aantal wegdelen. Sommige chauffeurs willen de toltrajecten trouwens omzeilen, maar stellen vast dat dit in de praktijk niet haalbaar is. Ons advies: je regelt je vignet best op voorhand thuis.

In dit artikel vertellen we je welke vignetten er zijn en hoe je die kan aanvragen. Via ons bestelproces kan je ook meteen zien welk vignet voor jou het meest geschikt is. Zo kan je met een gerust hart vertrekken naar Oostenrijk. We wensen je alvast een goede reis!

Tol Oostenrijk: op welke wegen is een vignet verplicht?

Een wegenvignet voor voertuigen met een massa tot 3.500 kg is verplicht op alle Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S). Je kan kiezen voor een digitaal vignet - het zogenaamde e-vignet - of een sticker die je op je voorruit kleeft. 

Bovendien geldt er een tolplicht voor motorvoertuigen met een massa boven de 3.500 kg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autobussen, vrachtwagens en grote campers. Dit vignet kan je regelen via de zogenaamde GO-Box, een kastje waarover je verder in dit artikel meer leest.

Recente update: sinds 2019 zijn sommige delen van het snelwegennetwerk vrij van tol. Toch geldt de tolplicht nog wel op de meeste trajecten. Je belandt dus vrijwel zeker ergens op zo’n stuk snelweg en daar is het wegenvignet dus sowieso verplicht.
  

Op onderstaande kaart zie je alle Oostenrijkse tolwegen.

Imgage credits: Asfinag.at

Traject tol Oostenrijk: bijzondere gevallen

In Oostenrijk mogen niet alle voertuigen met een standaard wegenvignet op alle wegen rijden. Dat zou te eenvoudig zijn wellicht en dus zijn de zaken iets ingewikkelder geregeld. Voor zware voertuigen geldt bijvoorbeeld een ander tolsysteem. Er zijn zelfs trajecten waar je, ondanks je wegenvignet, nog eens extra tol moet betalen. En op sommige trajecten heb je dan weer geen vignet nodig. Hieronder zetten we één en ander op een rijtje…
 

GO-Box voor boven de 3.500 kg

Motorvoertuigen met een massa boven de 3.500 kg hebben op de tolwegen geen wegenvignet nodig. In plaats daarvan heeft bijvoorbeeld je camper een speciale GO-Box nodig. Met dit middel betaal je op de tolweg automatisch per gereden kilometer. 

Wegenvignet.be biedt deze Box niet aan omdat het systeem weinig voorkomt en ook heel complex werkt. Zo moet je eerst ergens een GO-Box ophalen en een fors tegoed op de kaart storten. En er zijn nog regels. Veel gedoe dus. Overigens kan je in Oostenrijk ook het uit Scandinavië bekende EasyGo-systeem inzetten voor voertuigen boven de 3.500 kg.

Betalen zonder stoppen met Videomautkarte

Ken je de ‘Videomautkarte’? Deze kan je bij enkele tankstations langs de snelwegen in Oostenrijk aankopen. Als je dat doet, wordt je kenteken geregistreerd. Je kan dus probleemloos door de tolpoort rijden. Dit is echter enkel geldig voor een paar trajecten en alleen voor voertuigen smaller dan 2 meter, zonder aanhanger of caravan. Wegens al deze beperkingen is dit misschien toch niet voor iedereen een super-optie!

Extra tol betalen voor ‘Sondernmautstrecken’

Het algemene wegenvignet voor Oostenrijk geldt voor veel trajecten, maar niet voor allemaal. Voor een aantal hoofdwegen betaal je ook nog eens apart tol. Denk hierbij aan tunnels. Dat noemen de Oostenrijkers de ‘Sondernmautstrecken’. 

Dit zijn momenteel:

•    A9 Pyhrn Autobahn, Bosrucktunnel
•    A9 Pyhrn Autobahn, Gleinalmtunnel
•    A10 Tauern Autobahn, Tauerntunnel en Katschbergtunnel
•    A11 Karawanken Autobahn, Karawankentunnel
•    A13 Brenner Autobahn, Brennerpas
•    S16 Arlberg Schnellstraße, Arlbergtunnel

Op deze bijzondere trajecten is het wegenvignet officieel niet verplicht. Opmerkelijk is wel dat je – om er te komen –  over trajecten moet waar het tolvignet Oostenrijk wél geldt! Dat vignet kan je dus maar beter sowieso aankopen. Je schaft het speciale vignet voor de bijzondere toltrajecten trouwens het beste aan bij de tolpoortjes. Het tarief voor deze trajecten is gelijk voor motoren, motorvoertuigen met of zonder aanhanger of caravan.

Extra tol betalen voor bergpassen

Ook voor de volgende wegen betaal je in Oostenrijk apart tol. Dit betreft vooral een aantal bergpassen, die in de winter overigens niet berijdbaar zijn. 

Zoals: Villacher Alpenstraße Dobratsch, Dachsteinstraße, Gerlitzen Gipfelstrasse, Gerlos Alpenstraße, Felbertauernstraße, Großglockner Hochalpen Straße, Kaunertal Gletscherstrasse, Nockalmstraße, Silvretta Hochalpenstraße, Timmelsjoch Hochalpenstraße, Maltatal Hochalmstraße. Je kan de tolvignetten alleen aan de poortjes voldoen.

Informeer je op voorhand goed over deze toltrajecten want er zijn verscheidene speciale regels en beperkingen van kracht. Zo kunnen of mogen caravans niet over bepaalde passen rijden en mogen motoren tussen 18 en 8 uur niet over de Nockalmstrasse. Let op dus!

Opletten met huurauto’s!

Ga je niet met een eigen voertuig? Liever met een huurauto op pad? Dan hangt het ervan af waar je deze huurt. Is dat in Oostenrijk, dan zit er meestal al een wegenvignet op. Staat de huurauto in een ander land geregistreerd, dan ontbreekt het vignet vaak en moet je er dus zelf voor zorgen. Overleg sowieso altijd eerst met de verhuurder van het voertuig.
 

Tolvignet Oostenrijk: soorten vignetten en kosten

Welk tolvignet Oostenrijk je nodig hebt, hangt af van het antwoord op twee vragen:

1.    Hoe lang wil je gebruikmaken van de snelwegen en autosnelwegen?
2.    In welke categorie valt jouw voertuig?

Hoeveel dagen moet jouw tolvignet gelden?

In Oostenrijk draait het reguliere tolsysteem om het aantal dagen dat je ermee rijdt. Er zijn in Oostenrijk vignetten te koop voor een tijdspanne van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Welk vignet voor jou het voordeligst is, hangt dus sterk af van je reisplannen. 

Hoe lang en hoe vaak reis je naar Oostenrijk? Ga je één keer per jaar een week op wintersport, dan is een 10-daags vignet voldoende. Doe je dat twee keer per jaar, dan zijn twee 10-daagse tolvignetten nog steeds het voordeligst. Als je langer dan 20 dagen gaat, dan bestel je beter een Autobahnvignet Oostenrijk voor 2 maanden. En wil je meerdere keren per jaar naar Oostenrijk, misschien ook wel eens spontaan? Dan is een Oostenrijk vignet van een jaar vaak het beste. Dit geldt een kalenderjaar, inclusief de maand ervoor (december) en de maand erna (januari). Dus eigenlijk 14 maanden, bijvoorbeeld van 1 december 2020 tot 31 januari 2022.

Kan je niet kiezen? Bij ons bestelproces bereken je eenvoudig hoeveel dagen je nodig hebt en welk vignet het voordeligst is. Geen keuzestress voor jou!

Voor welk voertuig heb je een tolvignet nodig?

Er zijn twee groepen voertuigen waarvoor je een tolvignet kan kopen:

1.    motoren;
2.    motorvoertuigen met een massa tot 3.500 kg.

Voor beide groepen geldt dat je maar één wegenvignet nodig hebt. Voor motoren geldt wel een lager tarief. Voor een caravan of aanhangwagen heb je geen apart vignet nodig.

Is een e-vignet duurder dan een tolsticker?

Een sticker en een e-vignet kosten precies evenveel. Er is wel een verschil. Als je het e-vignet online bestelt, wordt het pas 18 dagen na aankoop geactiveerd. Wil je dus op korte termijn vertrekken, dan kies je best voor de sticker. Je moet die dan wel op je voorruit kleven. Misschien heb je daar geen zin in? Dan moet je langer wachten…
 

Waar kan je het vignet Oostenrijk kopen?

Het wegenvignet voor Oostenrijk is op allerlei plaatsen te koop. Je kan natuurlijk online terecht bij de snelwegbeheerder in Oostenrijk zelf of op een beperkt aantal plekken rond de grensovergangen. Maar je kan de sticker of het e-vignet ook comfortabel en veilig vooraf bestellen via een betrouwbaar intermediair. Hieronder lees je over de mogelijkheden. 

Onderweg: tijdverlies

Het tolvignet voor Oostenrijk kan je onderweg kopen. Dat kan o.a. bij sommige grensovergangen en bij veel tank- en tolstations en postkantoren. Probleem is wel dat die open moeten zijn én dat je een geldige betaalkaart op zak moet hebben. Besef ook dat het onderweg erg druk kan zijn, zeker in het hoogseizoen. Je zal door onderweg je vignet aan te kopen, dus heel wat dure tijd verliezen. Heb je daar zin in? Of wil je liever echt rustig op reis zonder tijd te verliezen? Probeer dan alles op voorhand te regelen…

Bij de VAB

De VAB staat altijd klaar om allerlei zaken voor reizigers te regelen. Je kan er ook terecht voor de tolsticker Oostenrijk, maar helaas niet voor de digitale versie, namelijk het e-vignet. Zorg dus dat je die op een andere manier regelt, ruim voor je vertrek!

Makkelijk online bij Wegenvignet.be

Veel reizigers bestellen hun e-vignet voor Oostenrijk snel en eenvoudig bij Wegenvignet.be. Je betaalt bij ons wel iets meer dan op de Oostenrijkse website, maar in ruil doe je veel winst wat betreft rust en gemak. Ons hele bestelproces is eenvoudig en gewoon in het Nederlands: vul wat gegevens in, reken af en alles wordt perfect voor je geregeld.  


Je vignet aanvragen is haast letterlijk kinderspel. Wanneer we jouw aanvraag en betaling ontvangen, gaan we aan de slag. 

•    Wil je een e-vignet? Dan hebben we je kenteken en enkele persoonlijke gegevens nodig om dit aan te vragen. Is jouw aanvraag helemaal compleet en akkoord? Dan sta je automatisch bij de Oostenrijkse tolinstantie digitaal geregistreerd als bezitter van het e-vignet. Je kan vanaf nu relaxed de Oostenrijkse wegen op! Tip: bewaar wel het aankoopbewijs zolang het vignet geldig is.
•    Wil je een papieren sticker? Bestel hem op werkdagen voor 17 uur en we behandelen jouw aanvraag nog dezelfde dag. Uiterlijk enkele dagen later krijg je de sticker geleverd via BPost.

In de kosten voor het tolvignet Oostenrijk zijn bij ons altijd de aanvraag, afhandeling en registratie bijgerekend. Je kan bij ons veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal en een kredietkaart. Waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan?

Tolwegen Oostenrijk – controles en boetes

Oostenrijk telt veel toltrajecten. Het is dus logisch dat de overheid het verkeer goed in het oog houdt en checkt of je wel een wegenvignet hebt voor je wagen. De controle gebeurt door camera’s die strategisch staan opgesteld langs de snelwegen. Heb jij als eigenaar van het voertuig geen geldig wegenvignet? Dan ontkom je niet aan een boete en die is meermaals hoger dan de vignetprijs. Tel er extra hoge kosten bij als je niet tijdig betaalt!
 
Ons advies: bedenk tijdig hoe lang en waar je in Oostenrijk wil zijn en kies het juiste vignet (10 dagen, 1 maand of 1 jaar). En neem het een beetje ruim, dan zit je altijd goed.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen