Vignet Slowakije

Vignet Slowakije

Vignet Slowakije

Het officiële tolvignet voor Slowakije
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
Selecteer een product
VignetPrijsAantal
Vignet Slowakije - Auto (10 dagen)22.95 X
Vignet Slowakije - Auto (30 dagen)32.95 X
Vignet Slowakije - Auto (1 jaar)79.95 X
Vignet Slowakije - Aanhanger / caravan / vouwwagen (10 dagen)22.95 X
Vignet Slowakije - Aanhanger / caravan / vouwwagen (30 dagen)32.95 X
Vignet Slowakije - Aanhanger / caravan / vouwwagen (1 jaar)79.95 X
* Direct beschikbaar

Bestellingen die na 01:00 s'nachts worden geplaatst worden de volgende ochtend om 06:00 behandeld.

Vignet Slowakije – heb ik een tolvignet voor Slowakije nodig?

Plannen om met je auto, caravan of camper op vakantie te gaan in Slowakije? Dan staat er je beslist een leuke reis je te wachten. Zorg wel dat je tijdig je e-vignet regelt. Dit vignet is immers meestal verplicht als je met je voertuig over de snelwegen en autosnelwegen in Slowakije rijdt. Je kan dit vignet beschouwen als een soort wegenbelasting voor bepaalde wegdelen. Noem het de ‘tol Slowakije’. Ook als je alleen maar op doorreis bent en door Slowakije passeert, maar er dus niet op vakantie gaat, heb je zo’n e-vignet nodig. 

Sommige chauffeurs plannen hun route op die manier dat ze alle toltrajecten vermijden. Dat is in de praktijk echter zo goed als onmogelijk. Voor je het weet moet je immers toch een stuk snelweg pakken. Als dat een toltraject is en je hebt geen e-vignet, riskeer je meteen een zeer fikse boete. De tolvrije wegen in Slowakije worden overigens aangegeven met verkeersborden, zoals bij de grensovergang tussen Bratislava en Berg. Voor de meeste snelwegen en autosnelwegen geldt echter gewoon de vignetplicht.  Neem daarom geen risico en zorg dat je op tijd het juiste e-vignet regelt voordat je naar Slowakije reist. 

Hieronder lees je welke vignetten er bestaan in Slowakije en hoe je die op de beste manier aanvraagt. Via ons bestelproces kan je ook direct zien welk e-vignet voor jou het meest geschikt is. Zo kan je met een gerust hart op weg naar Slowakije. Goede reis!

Tol Slowakije  - op welke wegen geldt een vignetplicht?

Image credits: emyto.sk

In Vlaanderen rijden we volkomen vrij over alle wegen. Dat zijn we zo gewoon. Alleen bij sommige tunnels, bruggen en pontjes moet je wel eens tol betalen. In Slowakije is dat anders. Daar moet je op veel snelwegen en autosnelwegen tol betalen. Voor de meeste ‘normale’ auto’s, aanhangers, caravans en campers (tot 3.500 kg massa) kan dat door een e-vignet aan te kopen. Daardoor sta je in Slowakije meteen digitaal geregistreerd bij de beheerder van het wegennet. Je moet niet eens een fysieke sticker op je voorruit plakken. 

Bij zware voertuigen van meer dan 3.500 kg massa (bussen, vrachtwagen, grote campers e.d.) wordt de tol achteraf geheven via een elektronische tolbadge, ook wel Myto-kastje genoemd. Tot slot: motorrijders moeten geen tol betalen en dus ook geen e-vignet kopen.

Sommige delen van het snelwegennetwerk in Slowakije zijn vrij van tol, maar voor de meeste trajecten geldt de tolplicht wel. De kans is dan ook erg groot dat je altijd wel ergens op zo’n stuk snelweg belandt en dat het e-vignet er dus verplicht is.  

Momenteel geldt de tolplicht voor trajecten op de volgende snelwegen: D1, D2, D3, D4, R1, R1A, R2, R4 en R6. Deze trajecten worden steeds duidelijk aangegeven met verkeersborden. Je merkt dus meteen waar een toltraject begint en ook waar het eindigt. Op onderstaande kaart zie je alle Slowaakse tolwegen, alles bij elkaar bijna 700 km. 

Bijzondere gevallen

Hebben álle voertuigen op snelwegen in Slowakije een e-vignet nodig? Nee, want er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo hoeven diverse Slowaakse hulp- en overheidsdiensten geen vignet te hebben. En er is ook een regeling voor mensen in het bezit van een Europese gehandicaptenkaart. Het is echter niet eenvoudig om dit vanuit Vlaanderen te regelen.

Opletten met huurauto’s!

Let ook op als je met een huurauto op pad gaat. Huur je die in Slowakije, dan zit er meestal al een vignet op. Staat de huurauto in een ander land geregistreerd, dan ontbreekt die sticker vaak en moet je er dus zelf toch nog voor zorgen. Overleg daarom altijd eerst even deftig met de verhuurder van het voertuig!

Tolvignet Slowakije: soorten vignetten en kosten

De kosten voor het e-vignet Slowakije zijn afhankelijk van twee factoren:

1.    hoe lang je gebruik wil maken van de snelwegen en autosnelwegen;
2.    in welke categorie jouw voertuig zit.

Hoeveel dagen moet jouw e-vignet gelden?

Belangrijk: het maakt niet uit hoeveel kilometers je in Slowakije rijdt, maar wel hoeveel dagen je er rijdt. En dat is anders dan in landen zoals Frankrijk en Italië.

Er zijn in Slowakije e-vignetten te koop voor een periode van 10 dagen, 30 dagen, 365 dagen of 1 jaar. Welk vignet je nodig hebt, hangt dus eigenlijk af van je reisplannen. Ga je een weekje gezellig cruisen door Slowakije? Dan is een 10-dagen vignet de goedkoopste optie. Duurt de reis wat langer, dan is het 30-dagen vignet een beter idee. Of reis je meerdere keren per jaar naar Slowakije? Dan heb je de keuze tussen een vignet voor 365 dagen of 1 jaar. We merken dat je nu denkt: “wat is het verschil tussen die twee?” Wel, een 365-dagen vignet kan op elke dag van het jaar ingaan en is vanaf dat moment precies 365 dagen geldig. Een 1-jaar vignet gaat in op 1 januari van een bepaald jaar en geldt tot en met 31 januari van het volgende jaar, ook als je het e-vignet ergens halfweg het startjaar koopt. Het kan dus maximaal 13 maanden geldig zijn, maar ook korter: dat hangt ervan af wanneer je koopt.

Vind je het moeilijk om te kiezen? Keuzestress? Dankzij ons bestelproces kan je eenvoudig berekenen hoeveel dagen je nodig hebt en welk e-vignet het voordeligst is. Zo wordt de keuze weer nét even wat gemakkelijker. En waarom moeilijk als gemakkelijk ook kan?

Voor welk voertuig heb je een e-vignet nodig?

Er zijn vier groepen voertuigen waarvoor je een e-vignet kan kopen:

1.    motorvoertuigen met twee sporen en een massa tot 3.500 kg;
2.    motorvoertuigen met twee sporen uit de categorie M1, ongeacht de massa;
3.    voertuigcombinaties met twee sporen en een massa tot 3.500 kg;
4.    voertuigcombinaties met twee sporen en een massa boven de 3.500 kg. 

Een voertuigcombinatie bestaat uit een voertuig, zoals een auto of bestelauto, met een aanhanger, zoals een caravan, trailer of boedelbak.

Voor groep 1 t.e.m. 3 heb je maar één e-vignet nodig. Dat geldt voor het voertuig of het trekkende voertuig. Alleen voor groep 4 heb je twee e-vignetten nodig. Dus: als jouw auto + caravan samen lichter zijn dan 3.500 kg, koop je één e-vignet. Is je combinatie zwaarder, dan moet je twee e-vignetten kopen: één voor je auto en één voor de aanhanger of caravan.

Waar koop je het e-vignet Slowakije?

Het e-vignet voor Slowakije is niet zomaar overal te koop. Je kan natuurlijk met een creditcard terecht bij de uitvoerende tolinstantie in Slowakije zelf. Of kies je liever voor één van het beperkt aantal plekken rond de grensovergangen? Aanraders zijn het beslist niet. Je kan immers je e-vignet ook comfortabel en veilig vooraf bestellen via een betrouwbaar intermediair. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Onderweg? Tijdverspilling!

Ondanks een goede voorbereiding toch vergeten om vooraf je e-vignet te regelen? Dan kom je nog steeds de Slowaakse grens over, maar je moet wel ergens ter plekke zo snel mogelijk een e-vignet kopen. Dat kan o.a. bij sommige tankstations en enkele postkantoren. Die moeten dan wel open zijn en je moet een geldige betaalkaart bij je hebben. En als je de enige niet bent, kan het zijn dat je lang moet wachten. Wil je echt rustig op reis zonder tijd te verliezen? Dan is het altijd prettiger om dit soort dingen vooraf geregeld te hebben!

Bij de VAB

De VAB staat altijd voor je klaar om van alles en nog wat te regelen. Maar helaas kan je er géén e-vignet voor Slowakije kopen. Zorg dus dat je dit op een andere manier regelt en doe dat op een ruime tijd voor je vertrekt!

Makkelijk online bij Wegenvignet.be!

Veel reizigers bestellen hun e-vignet voor Slowakije bij Wegenvignet.be. Je kan hen geen ongelijk geven, want dit gaat snel én eenvoudig. Je betaalt bij ons wel iets meer dan op de Slowaakse website, maar in ruil krijg je er veel rust en gemak voor terug. Je bestelling is eenvoudig en gewoon in het Nederlands: wat gegevens invullen, afrekenen en alles wordt  perfect voor je geregeld. Leuk, want je hebt zelf al genoeg aan je hoofd als je op reis gaat.

Zodra we je aanvraag en betaling ontvangen, gaan we voor je aan de slag. We hebben je kenteken en een paar persoonlijke gegevens nodig om het e-vignet Slowakije aan te vragen. Is je aanvraag compleet en akkoord? Dan sta je automatisch bij de Slowaakse tolinstantie geregistreerd als bezitter van het e-vignet en kan je ongeremd Slowakije binnen!

De kosten voor het e-vignet Slowakije zijn bij ons altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Je kan bij ons veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal of Creditcard. Dus waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan?

Tolwegen Slowakije – controles en boetes

Uiteraard houdt de Slowaakse overheid een oogje in het zeil wat betreft de wegentol. De politie controleert dat wie over de snelwegen raast wel een e-vignet heeft. Dat gebeurt met slimme camera’s die strategisch staan opgesteld langs de snelwegen. Zo kan elk kenteken direct worden gescand en gecontroleerd. 

Heb jij als eigenaar van het voertuig geen geldige e-vignet registratie? Dan krijg je onherroepelijk een boete, die veel keren hoger is dan de vignetprijs! Vroeger werd daar nog wel eens lacherig over gedaan, maar tegenwoordig ontkom je er niet meer aan en wordt de boete ook echt geïnd. Plus hoge extra kosten als je niet op tijd betaalt! Heb jij daar zin in? 

Ons advies: reken goed uit hoe lang je in Slowakije wil zijn en kies het juiste e-vignet (10 dagen, 30 dagen, 365 dagen of 1 jaar). En neem het een beetje ruim, dan zit je altijd goed.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen