Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Ga je naar een van de Franse steden? Bestel binnen 1 minuut de verplichte Franse milieusticker.
€19.95
* Beschikbaar in 48 uur

Milieusticker Frankrijk: op veel plaatsen verplichte kost!  

Luchtvervuiling beperken: zowat alle Europese landen zetten hun beste beentje voor om daar werk van te maken. Ook Frankrijk doet mee. Veel Franse grote steden en departementen hebben daarom milieuzones voor gemotoriseerd verkeer ingevoerd. In zo’n zone heb je een speciale milieusticker nodig om er te mogen rijden. Wie bij onze zuiderburen zonder milieusticker de baan op gaat, riskeert een stevige boete!

Met de milieusticker gaat Frankrijk de strijd aan tegen de luchtvervuiling door motorvoertuigen. Het gaat dan vooral om oudere auto’s die veel fijnstof en andere schadelijke stoffen uitstoten. Sommige auto’s verkeren in zo’n slechte toestand dat ze niet eens aan de Europese normen voor uitlaatgassen voldoen. Die voertuigen krijgen helemaal geen sticker en mogen in veel Franse steden en regio’s dus niet meer rijden.

Een milieusticker draagt in Frankrijk de officiële naam ‘Certificat qualité de l’air’, maar het staat beter bekend als ‘Crit’air’, vertaald ‘vignet Frankrijk’ of in de volksmond ‘ecovignet’. 

Er bestaan zes verschillende ecovignets in evenveel kleuren. Welke factoren bepalen de  kleur van jouw sticker? Dat zijn het type auto/motor, de leeftijd én de mate waarin dit voertuig vervuilt. Met de juiste sticker op je voorruit mag je in bepaalde zones wel of niet komen. In dit artikel lees je alles over de milieusticker in Frankrijk.

Welke milieustickers zijn er in Frankrijk?

Zoals hierboven vermeld bestaan de milieusticker in zes categorieën, elk met een eigen herkenbare kleur. We zetten ze hieronder op een rijtje:

eco vignet frankrijk

Deze kleuren betekenen het volgende:

Het is dus duidelijk: de kleur van je sticker geeft aan hoe erg een voertuig vervuilt. Groen is milieuzuinig en grijs helemaal niet. In welke categorie jouw voertuig valt, bepalen drie factoren: bouwjaar, type en CO2-uitstoot (Euronorm). Daar hoort dus een stickerkleur bij.

Soms mag je alleen met een bepaalde kleur een milieuzone binnen. Is je auto van voor januari 1997 (motor van voor 1 juni 2000), dan krijg je helemaal geen sticker, tenzij je tot een kleine groep uitzonderingen behoort. Zonder milieusticker mag je de zones niet in! Tot slot een zeer nuttige tip: check ruim voor je vertrek welke sticker bij jouw auto past en welke je nodig hebt voor je bestemming in Frankrijk.

Milieusticker voor Frankrijk: waar heb je die nodig?

In Frankrijk mogen alle steden, arrondissementen en departementen een milieuzone invoeren. Die kan permanent (ZCR) of tijdelijk (ZPA) zijn. Zo’n milieuzone kan beperkt blijven tot het stadscentrum, maar kan ook een compleet departement bezetten.  

Je moet in Frankrijk wel goed checken welke steden en departementen een milieuzone met verplichte milieusticker hebben. Want afhankelijk van de aanwezige luchtvervuiling kan dat soms immers veranderen.  Verhoogt de vervuiling in een gebied, dan kan de zone worden uitgebreid en een andere milieusticker worden ingevoerd. Bovendien kunnen de beperkingen van een sticker per gebied verschillen! Je merkt het: erg overzichtelijk en eenvoudig is de Franse werkwijze niet. Er bestaat gelukkig wel een Franse website waarop je precies kan volgen welke milieuzones er actief zijn.

De milieusticker is altijd verplicht in steden zoals Parijs, Bordeaux, Lyon, Grenoble, Annecy, Chambéry, Lille, Clermont-Ferrand, Rennes, Straatsburg en Toulouse. En ook in complete departementen zoals Drôme, Isère, Puy-de-Dôme en Haute-Garonne geldt de sticker.

Milieuzones in Frankrijk, een kort overzicht

Een milieuzone is een gebied waar de lokale overheid het verkeer wil beperken via speciale maatregelen. Frankrijk kent twee soorten: een permanente (ZCR) en een tijdelijke (ZPA). 

De permanente milieuzone (ZCR)

In een ZCR (‘Zone Circulation Restreinte’) is een milieusticker altijd verplicht. De lokale overheid mag wel zelf bepalen welke stickerkleuren er gelden. Vaak vind je ZCR’s in de grote stadscentra, zoals Parijs of Lyon. En de maatregelen gelden er ook op vaste tijdstippen. Het begin en het einde van een ZCR herken je trouwens aan de volgende verkeersborden:


Onder deze borden staat vaak extra informatie, zoals de tijden waarvoor de regeling geldt of de kleuren van de toegestane milieustickers. Let op: de ZCR-normen zijn niet overal idem.

  De tijdelijke milieuzone (ZPA)

Een ZPA (‘Zone de Protection de l’Air’) wordt alleen actief bij ernstige luchtvervuiling. Is die er niet, dan heb je misschien ook geen sticker nodig! 

Meestal omvat een ZPA een heel departement of een groot stedelijk gebied. Er zijn ook gebieden waar zowel ZCR als ZPA gelden. Zo heeft Parijs een permanente milieuzone. Dit betekent in dit geval dat als de luchtvervuiling te groot wordt, er een tijdelijke zone bijkomt! De maatregelen zijn dan tijdelijk strenger en de zone kan bovendien worden uitgebreid. Ook de maximum snelheid kan gewijzigd worden. Dit kan van dag tot dag veranderen. Zo’n wijziging wordt bekend gemaakt in lokale kranten en op elektronische borden langs de weg.

Wil je zekerheid? Loop je liever geen risico op een boete? Wil je het simpel houden? Schaf dan voor de zekerheid sowieso vooraf een milieusticker aan. Dan zit je altijd goed!

Wil je meer weten over de milieuzones en milieustickers in Frankrijk? Surf dan naar ecologique-solidaire.gouv.fr/certificats-qualite-lair-critair. Een kaartje met tijdelijke milieuzones vind je op lcsqa.org/fr/vigilance-atmospherique/procedures/carte.

Milieusticker voor Frankrijk kopen

Je kan de Franse milieusticker niet zomaar overal kopen. Er zijn eigenlijk maar twee manieren die we adviseren: rechtstreeks in Frankrijk bij ‘Crit’air’ of via een betrouwbaar intermediair. Er zijn ook plekken waar je het wél zou verwachten, maar waar je de sticker toch niét kan kopen. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Onderweg is géén optie

Je maakte het misschien al mee: je bent helemaal klaar voor je reis, maar net voor je vertrek blijkt dat je een bepaald vignet bent vergeten. Geen nood of reden tot een echtelijke ruzie. Dan vis je je milieuvignet onderweg toch wel even op, bij de grens of zo? Helaas gaat dit niet voor de Franse milieusticker!!! Die moet je vooraf regelen, want onderweg is géén optie!

Ook niet bij de VAB!

Je kan bij de VAB echt héél veel regelen om naar het buitenland te rijden. Maar jammer genoeg echter niet alles! Eén van de dingen die je er niet kan krijgen, is een ecovignet voor Frankrijk. Zorg dus dat je die op een andere manier regelt, ruim voor je vertrek!

Bij Crit’air in Frankrijk

In diverse landen, zoals Frankrijk, kan je rechtstreeks terecht bij de uitgever van de milieusticker. Meestal is dat de overheid zelf. Dit is misschien wel de goedkoopste manier, maar zeker niet de eenvoudigste. De officiële website van de Franse overheid (certificat-air.gouv.fr) is bijvoorbeeld alleen in het Frans of Engels beschikbaar. Je moet er bovendien je kentekenpapieren aanleveren en een uitgebreid formulier invullen. Dat kan ingewikkeld zijn. Gelukkig kan je dit ook láten regelen door partijen die hierin gespecialiseerd zijn.

Bij Wegenvignet.be

De eenvoudigste manier om je milieusticker voor Frankrijk te bestellen? Surf naar onze overzichtelijke website www.wegenvignet.be. Weliswaar betaal je bij ons meer dan op de Franse website, maar hier hoef je géén kentekenpapieren aan te leveren en je bestelt gewoon in het Nederlands. Kies dus voor je gemak! Bestellen is trouwens heel eenvoudig: wat gegevens invullen, afrekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. 

Als we jouw aanvraag ontvangen, gaan we voor je aan de slag. Dat kan overigens snel gaan. Is jouw aanvraag voor 17 uur bij ons binnen? Dan verwerken we hem nog dezelfde dag. We versturen de sticker daarna per post. Dit kan zo’n 14 dagen duren, zeker in het hoogseizoen, maar meestal gaat het sneller. 

Voor de zekerheid sturen we je binnen 48 uur ook een vignet via e-mail, dat je tijdelijk alvast kan gebruiken. Even afprinten, achter de voorruit leggen en je factuur meenemen: dat volstaat!  Als de echte sticker binnen is, plak je die alsnog op je voorruit. Voor de Franse Crit’air milieusticker betaal je 19,95 euro all-in, dus inclusief aanvraag, afhandeling en verzending naar België. Je kan dit bedrag veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal of Creditcard. Waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan?

Uitzonderingen: wanneer heb je géén ecovignet voor Frankrijk nodig?

Moeten echt álle voertuigen in een Franse milieuzone over een milieusticker beschikken? Neen, want er zijn enkele uitzonderingen of bijzondere gevallen. Zo hebben politiewagens, ziekenwagens, brandweerauto’s en landbouwvoertuigen geen milieusticker nodig. Evenmin oldtimers die in Frankrijk zijn geregistreerd, moeten geen eovignet hebben. 

 Vrijstelling met gehandicaptenparkeerkaart

De belangrijkste vrijstelling op de milieukaart is de uitzondering voor gehandicapten. Beschik je over een Europese gehandicaptenparkeerkaart? Dan gelden de beperkingen in de milieuzones niet voor jou. Er zijn wel een paar voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld je gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit leggen. En je voertuig moet tóch ook de juiste milieusticker hebben. Kan jouw voertuig geen milieusticker krijgen, bijvoorbeeld omdat het te oud is, dan mag je ook zonder milieusticker - maar altijd mét gehandicaptenparkeerkaart! -  de milieuzones in. Dat geldt dan weer niet als iemand anders in jouw auto rijdt, terwijl je er zelf niet bij bent. Het mag toch een beetje ingewikkeld zijn?

Let goed op met huurauto’s!

Let ook op als je met een huurauto op pad gaat. Huur je die in Frankrijk? Dan zit er meestal al een milieusticker op. Staat de huurauto echter in een ander land geregistreerd? Dan is er meestal geen sticker, terwijl je deze wellicht wél nodig hebt tijdens jouw reis naar Frankrijk! 

Zonder milieusticker? Dan riskeer je een fikse boete!

In Frankrijk zijn ze over het algemeen niet soepeltjes met boetes. Kom je terecht in een milieuzone zonder geldige milieusticker? Is de sticker onleesbaar of zit hij niet op de juiste plaats (rechtsonder achter de voorruit)? Dan kan je een fikse boete verwachten, die je binnen 45 dagen moet betalen. De boete bedraagt 68 euro voor auto’s en motoren, en voor bussen en vrachtwagens zelfs 135 euro. Ook riskeer je een rijverbod. Betaal je niet op tijd, dan komt er nog eens 180 euro voor auto’s of 375 euro voor autobussen bij. Neem even je rekenmachine en je zal merken dat de geringe kosten voor een ecovignet niet opwegen tegen de niet malse bedragen van de boetes. Riskeer dus geen boete en koop je sticker!

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen