Vignet Roemenië

Vignet Roemenië

Vignet Roemenië

Het officiële tolvignet voor Roemenië
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
Selecteer een product
VignetPrijsAantal
Weekvignet Roemenië8.5 X
Maandvignet Roemenië12.5 X
90 dagen vignet Roemenië18.5 X
Jaarvignet Roemenië40 X
Bestelbus of bedrijfswagen 0 – 3.5 t (7 dagen)12 X
Bestelbus of bedrijfswagen 0 – 3.5 t (30 dagen)24 X
Bestelbus of bedrijfswagen 0 – 3.5 t (90 dagen)50 X
Bestelbus of bedrijfswagen 0 – 3.5 t (Jaar)120 X
Bestelbus op bedrijfswagen 3.5 > 7.5 t (7 dagen)24 X
Bestelbus op bedrijfswagen 3.5 > 7.5 t (30 dagen)30 X
Bestelbus op bedrijfswagen 3.5 > 7.5 t (90 dagen)120 X
Bestelbus op bedrijfswagen 3.5 > 7.5 t (Jaar)360 X
* Direct beschikbaar

Bestellingen die na 22:00 worden geplaatst worden de volgende ochtend om 07:00 behandeld.

Vignet Roemenië: Heb ik hier een tolvignet nodig?

Plannen om met je auto, mobilehome of caravan op vakantie te gaan naar Roemenië? Dan staat je een prachtig verlof te wachten. Let wel: op de meeste doorgangswegen in Roemenië heb je een elektronisch of e-vignet nodig. Als je dit ‘rovinieta’, zoals de Roemenen het noemen, aankoopt, betaal je vooraf tol aan de wegbeheerder. Dit is vergelijkbaar met een vorm van beperkte wegenbelasting, die start vanaf dat je de grens met Roemenië passeert.

In heel wat landen bestaan de tolwegen alleen uit autosnelwegen. Dat is niet zo in Roemenië! Hier heb je je e-vignet vaker nodig dan je verwacht.  Voorkom dus verrassingen en regel tijdig je vignet. Blijf je op vakantie in Roemenië? Of passeer je er alleen maar op weg naar een ander land? Dat speelt geen rol.  Wie met een voertuig gebruik maakt van de Roemeense tolwegen, moet zo’n e-vignet hebben. Anders riskeer je een pittige boete. Neem dus geen risico en koop nu meteen jouw e-vignet voor Roemenië.

Hieronder lees je welke vignetten er bestaan en hoe je die aanvraagt. Via ons bestelproces koop je veilig en snel een vignet voor Roemenië en zie je meteen welke ervan voor jou het meest geschikt is. Zo kan je met een gerust hart op weg naar Roemenië. Goede reis!

Tolwegen Roemenië: Waar geldt de tolverplichting?

Image credits: Wikipedia.

In Roemenië betaal je op de meeste doorgangswegen tol, met zowat elke soort van motorvoertuigen, behalve met een motorfiets. Ga je met de motor op reis naar Roemenië? Dan moet je dus geen e-vignet te kopen. Rij je met de auto, camper, bestelwagen, bus, caravan of aanhanger? Dan betaal je wel. Als je tijdig het e-vignet koopt, sta je in Roemenië geregistreerd bij de wegbeheerder en hoef je geen lelijke sticker op je voorruit te kleven.

Zoals al vermeld geldt de tolplicht op alle doorgaande wegen in Roemenië. Het gaat hierbij om alle autosnelwegen A, expreswegen en nationale wegen DN. Met elk motorvoertuig, behalve met een motorfiets, heb je er dus een e-vignet nodig. Kan je geen vignet tonen bij bijvoorbeeld een politiecontrole? Dan krijg je een stevige boete tot 1.000 euro. Dat is een pak duurder dan de kostprijs van het vignet. Verzeker je dus tijdig van je Roemenië-vignet!

Op onderstaande kaart tonen we je alle Roemeense tolwegen.

Jawel, extra tol betalen voor bruggen

De Donau is één van de grootste rivieren van Europa. Ze stroomt dwars door Roemenië én langs de grens met Bulgarije en Servië. Meestal vormen moderne bruggen de snelste verbindingen van de ene naar de andere oever. Voor een aantal van die bruggen moet je apart tol betalen. Momenteel geldt dat voor de volgende bruggen:

•    DN56, E79: Calafat – Vidin (Bulgarije)
•    DN5, E70, E85: Giurgiu – Ruse (Bulgarije)
•    A2, E81: Fetesti – Cernavoda
•    DN2A, E60: Giurgeni – Vadul Oii

Je kan je tolvignetten voor deze bruggen kopen bij diverse tolpoorten en tankstations langs de weg. Ook hier geldt dat motorrijders geen tol betalen. Tip: zorg dat je wat Roemeens geld op zak hebt. Bij de bruggen kan je immers vaak alleen contant betalen.

Roemenië vignet: kosten en tarieven

De zogenaamde ‘rovinieta’ is zoals reeds vermeld een digitaal tolvignet. Je moet dus geen sticker op de voorruit kleven en je krijgt ook geen sticker thuisgestuurd. Het vignet wordt meteen aan het kenteken van je voertuig gekoppeld. Via mail krijg je een bevestiging met het aanvraagbewijs. Dit hoef je alleen af te printen en mee te nemen naar Roemenië. 

Hieronder vind je de kosten voor het e-vignet Roemenië. Die zijn altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Je betaalt bij ons trouwens veilig en snel online met Bancontact, Paypal of Creditcard. 

Week Maand Kwartaal Jaar
8,50 euro 12,50 euro 18,50 euro 33,50 euro

Onderweg, maar vergeten om je e-vignet te kopen? Gelukkig kan je dit ook nog ter plaatse regelen. Waar? Bij een aantal tankstations of grenskantoren. We raden dit echter eerder af dan aan, omdat je vaak onnodig extra tijd verliest. Bovendien moet je uitkijken als je contant betaalt: je wisselgeld kan tegen een zeer ongunstige wisselkoers worden omgezet!

Hoeveel dagen moet je e-vignet gelden?

De kosten voor het e-vignet Roemenië zijn gelijk voor alle tol-plichtige motorvoertuigen. Wel kan je kiezen tussen een korte en een langere geldigheidsduur. Net als in buurland Hongarije en andere landen draait het in Roemenië namelijk rond het aantal dagen dat je er rijdt, en dus niet om het aantal kilometers.

Er zijn in Roemenië e-vignetten te koop voor een periode van 1 week (7 dagen), 1 maand, 1 kwartaal of 1 jaar. Denk dus eerst na hoe lang en hoe vaak je op reis wil naar Roemenië. Zo kies je je beste vignet. Voor een weekje vakantie of een eenmalige doorreis is het goedkope 7-dagen vignet voldoende. Plan je een roadtrip door het land? Dan is het slimmer om een tolvignet voor 1 maand te kopen. Of reis je verscheidene keren per jaar naar Roemenië, dan ben je wellicht beter gesteld met een e-vignet voor 1 jaar, met als extra voordeel dat je dan het hele jaar over de Roemeense snelwegen kan rijden zonder tolzorgen!

Problemen om te kiezen? Bij ons bestelproces bereken je eenvoudig hoeveel dagen je nodig hebt en welk e-vignet het voordeligst is. Geen keuzestress! Extra voordeel: bij ons hoef je geen 18 dagen te wachten, maar kan je direct met je voertuig op vakantie naar Roemenië.

Voor welk voertuig heb je een e-vignet nodig?

In Roemenië is dit veel eenvoudiger geregeld dan in veel andere landen. Hier is er immers geen complex onderscheid tussen verschillende voertuigen en maximaal toelaatbare massa, maar telt gewoon één categorie, namelijk motorvoertuigen. En voor al die motorvoertuigen geldt slechts één tarief! Motorfietsen zijn bovendien vrijgesteld van tol en rijden gratis door Roemenië. Alleen voor zware vrachtwagens geldt een apart tarief, maar dan hebben we het over zwaar transport en niet over vakantiereizen. Daarom bieden we dit vignet niet aan.

Opgelet met huurauto’s!

Ben je van plan om met een huurauto door Roemenië te cruisen? Dan is het verstandig om toch wat extra aandacht te schenken aan het tolvignet. Als je je voertuig huurt in Roemenië, is er waarschijnlijk door de verhuurder al een e-vignet geregeld. Toch moet je dat altijd zelf nog even extra checken. Je weet immers nooit. Staat het voertuig geregistreerd in een ander land? Dan ontbreekt het vignet vaak en moet je er zelf alsnog voor zorgen. Overleg dus altijd vooraf met de verhuurder van het voertuig. Zo voorkom je problemen achteraf.
 

Waar koop je je e-vignet Roemenië?

De ‘rovinieta’ koop je niet zomaar overal. Uiteraard verkoopt de uitvoerende tolinstantie in Roemenië hem zelf. Maar je kunt het e-vignet ook comfortabel en veilig vooraf bestellen via een betrouwbaar intermediair. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden. 

Bij de VAB

Hoewel de VAB op alle fronten klaarstaat voor weggebruikers, kan je er helaas geen e-vignet voor Roemenië kopen. Zorg dus dat je die op een andere manier regelt, ruim voordat je vertrekt!

Ook onderweg

Al op weg naar Roemenië en toch je e-vignet vergeten te regelen? Dan moet je dat alsnog ergens klaar spelen, want rijden over de doorgaande wegen in Roemenië is en blijft immers strafbaar. Gelukkig kan het ook onderweg, o.a. bij tankstations en grenskantoren. Daar kan het echter erg druk zijn. En je moet uiteraard een geldige betaalkaart bij je hebben. Het is eigenlijk nooit slim om op reis te gaan én onderweg nog essentiële dingen te moeten regelen. Dus wil je op reis zonder gedoe en zonder tijdverlies? Regel dan zowat alles vooraf!

Makkelijk online bestellen bij Wegenvignet.be

Veel reizigers bestellen hun officiële e-vignet voor Roemenië bij Wegenvignet.be. Comfortabel vanuit huis en lekker makkelijk. Bestel je op voor 20.00 uur, dan heb je het tolvignet nog dezelfde dag in je mailbox! Je betaalt bij ons wel iets meer dan op de Roemeense website, maar daar krijg je veel rust en gemak voor terug. Ons hele bestelproces is eenvoudig en begrijpelijk: je hoeft alleen wat gegevens in te vullen, af te rekenen en daarna wordt alles perfect voor je geregeld. Wel zo relaxed, want je hebt zelf al genoeg aan je hoofd als je op reis gaat.

Het werkt simpel. Zodra we jouw aanvraag en betaling hebben ontvangen, gaan we voor je aan de slag. We hebben je kenteken en een paar persoonlijke gegevens nodig om het e-vignet Roemenië te kunnen aanvragen. Is jouw aanvraag helemaal compleet en akkoord? Dan sta je automatisch bij de Roemeense tolinstantie in het systeem als bezitter van het e-vignet en kun je officieel de Roemeense wegen op! Tip: bewaar het e-vignet enige tijd als bewijsmateriaal, voor het geval je ooit een onterechte verkeersboete op je deurmat vindt.

Tolwegen Roemenië:  controles en boetes

De Roemeense overheid controleert zeer stevig of iedereen die op de tolwegen rijdt, wel over een e-vignet beschikt. Dat gebeurt via strategisch geplaatste camera’s langs de snelwegen. Met die camera’s worden kentekens gescand. Maar ook de verkeerspolitie checkt voortdurend kentekens. De controles vinden al plaats van zodra je met je voertuig de grens passeert. Loop je tegen de lamp en heb je als eigenaar van een voertuig geen geldig e-vignet? Dan wacht er bij je thuiskomst in je brievenbus een boete die uiteraard vele keren hoger is dan de vignetprijs! Het doorspelen van de boete kan zo snel omdat jouw kenteken in het Roemeens systeem zit. Zoals vermeld is je vignet immers automatisch gekoppeld aan je kenteken. Tot slot: betaal op tijd, anders komen er hoge extra kosten bij. Reken ook goed uit hoe lang je in Roemenië wil vertoeven en kies op basis daarvan het juiste e-vignet (1 week, 1 maand, 1 kwartaal of 1 jaar). En schat je verblijf beter wat ruimer in dan te kort!

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen