Vignet Tsjechie

Vignet Tsjechie

Vignet Tsjechie

Vraag hieronder een vignet voor Tsjechië aan.
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
VignetPrijsAantal
Vignet Tsjechië - Auto (10 dagen)19.95 X
Vignet Tsjechië - Auto (1 maand)24.95 X
Vignet Tsjechië - Auto (1 jaar)104.95 X
Voor 20:00 besteld is vandaag nog verzonden

Bestellingen die na 01:00 s'nachts worden geplaatst worden de volgende ochtend om 06:00 behandeld.

Heb ik een tolvignet voor Tsjechië nodig?

Plan je een vakantie in Tsjechië en maak je je reis met je auto, bestelwagen of mobilhome? Dan bereid je één en ander best zo goed mogelijk voor. Zo kan je ten volle van je verdiende vakantie genieten. Om op de Tsjechische wegen te rijden, heb je sinds 2021 bijvoorbeeld een digitaal tolvignet nodig. Zorg dat je dit ‘Autobahnvignet Tsjechië’, ‘autovignet Tsjechië’ of ‘Tsjechië vignet’ op tijd regelt en voorkom zo onnodige en vervelende vertragingen.

Ga je op motorreis naar Tsjechië? Dan hebben we goed nieuws, want motorrijders moeten in Tsjechië geen tol betalen. Ze hebben er dus ook geen tolvignet nodig. Voor reizigers met andere voertuigen is er minder goed nieuws. Voor lichte voertuigen zoals auto’s, caravans en mobilhomes met een gewicht van maximaal 3.500 kg koop je best een e-vignet. Voor zware voertuigen wordt de tol later berekend en via het Myto-kastje geregistreerd.

Je tolvignet Tsjechië kan je uiteraard ter plaatse bij de grensovergang kopen. Of dat kan ook onderweg, bijvoorbeeld in Duitsland. Maar je kan je tolvignet ook van thuis uit kopen via deze website. Tip: regel het correcte e-vignet op tijd, het liefst zelfs ruim voor je vertrek. Wie in Tsjechië over de tolwegen rijdt zonder vignet, riskeert immers een forse boete.

Tol Tsjechië: op welke wegen geldt een vignetplicht?

Op het kaartje hieronder kan je checken welke vignetten er bestaan en ook hoe je ze bestelt. Onze handige besteltool laat je meteen zien welk e-vignet je het beste koopt. Geen kopzorgen voor jou en je medereizigers, wel voluit genieten van vertrek tot aankomst!

Tolheffingen zijn in Vlaanderen quasi onbestaande. Hier en daar wordt wel tol geheven bij een brug of een tunnel, maar voor de rest rijden wij ‘gratis’ over de wegen. Merk op dat het woord ‘gratis’ tussen aanhalingstekens geschreven staat, want uiteraard betalen wij als Vlaming wel wegentaks voor het onderhoud van ons wegennetwerk. In Tsjechië is dat compleet anders. Op maar liefst 90 % van alle nationale en regionale wegen betaal je er tol..

Onderweg via Duitsland en/of Oostenrijk

Heb je beslist en ga je met de auto of mobilhome op reis naar Tsjechië? Hou er dan rekening mee dat voor de Tsjechische wegen vanaf de grens met Duitsland altijd een vignet verplicht is. Op de autosnelwegen richting Praag geldt er ook overal een tolheffing. Reis je vanuit Vlaanderen via Duitsland en/of Oostenrijk naar Tsjechië? Dan heb je ook voor Duitsland en Oostenrijk tolvignetten en wellicht ook milieustickers nodig.

De Tsjechische tolwegen herken je aan de aangepaste wegsignalisatie. Tolvrije wegen of trajecten herken je aan borden met een doorgestreept vignet erop of de tekst ‘Bez Poplatku’. Dat betekent ‘Geen Tol’. Het is echter een sprookje om te denken dat je in Tsjechië tolwegen kan vermijden. Daarom raden wij je aan om altijd een vignet te kopen of om met een tolkastje te rijden. Zo ben je in orde en riskeer je geen hoge boete.

Op onderstaande kaart zie je alle Tsjechische tolwegen.

Tolwegen in Tsjechië in 2023

Over soorten en kostprijzen

“Dálnicní známka”: zo noemen de Tsjechen de vignetplicht die in hun land geldt voor vierwielige motorvoertuigen en hun aanhangwagens. Uiteraard bestaan er voor alle soorten voertuigen ook verschillende soorten vignetten. Belangrijk hierbij is het gewicht.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voertuigen boven en onder de 3.500 kg maximale massa.  Wie met een voertuig beneden de 3.500 kg rijdt, kan bovendien nog kiezen tussen een standaardtarief en een extra voordelig ecotarief. Dat laatste kan alleen toegepast worden bij voertuigen die rijden op aardgas of biomethaan.

De timing-vignetten op een rijtje:

Kosten van het e-vignet Tsjechië 

De kosten voor het e-vignet Tsjechië hangen af van drie zaken:

  1. Hoe lang wil je toegang hebben tot de tolwegen?
  2. In welke categorie valt je voertuig?
  3. Is je voertuig geschikt voor het ecotarief of niet?

Tarieven voor motorvoertuigen tot 3.500 kg

Tarief

10 dagen

1 maand

1 jaar

Standaardtarief

19,95 euro

24,95 euro

104.95 euro

Ecotarief

8,00 euro

15,50 euro

50,00 euro

Hoeveel dagen moet jouw e-vignet gelden? 

De Tsjechische e-vignetten zijn dus te koop voor een periode van 10 dagen, 1 maand of 1 jaar. Je reisduur en hoe dikwijls je met je voertuig de Tsjechische wegen gaat betreden zijn dus belangrijke factoren om je juiste vignet te kiezen. 

Enkele voorbeelden: 

Weet je niet meteen welk vignet te kiezen? Geen nood, via de tool in ons bestelproces kan je snel zien welk e-vignet voor jou het meest geschikt is. Weg met de keuzestress!

Voor welk voertuig heb je een e-vignet nodig? 

Een tolvignet (dalnici známka) is verplicht voor:

Motorrijders moeten geen tolvignet kunnen voorleggen en ook voor een aanhangwagen is geen apart vignet nodig. Voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3.500 kg, zoals zware mobilhomes, betalen tol per kilometer. Dit wordt met een elektronisch kastje met GPS geregistreerd. Zo’n kastje moet je ruim op voorhand aanvragen. Let op: dit kan niet via ons. We verwijzen je graag door naar https://mytocz.eu/en en/of mytocz.com.

Voertuigen op aardgas of biomethaan krijgen een tarief met  50 % korting. Voertuigen die minder dan 50g/km CO2 uitstoten, komen bovendien in aanmerking voor tolvrijstelling.  

Waar kan je je e-vignet Tsjechië kopen?

Het e-vignet voor Tsjechië kan je op verschillende manieren kopen. Dat kan bijvoorbeeld op enkele plaatsen rond de grensovergangen, of bij de Tsjechische uitvoerende tolinstantie. Ons lijkt het geen slecht idee om veilig en gemakkelijk op voorhand je e-vignet online te bestellen. We zetten de mogelijkheden tot aankoop hieronder op een rijtje.

Makkelijk online bij Wegenvignet.be

Wegenvignet.be is dé manier om je vignet Tsjechië te kopen. Dit kan snel en is kinderspel dankzij het heldere bestelproces. Bovendien kan je gewoon in het Nederlands bestellen, wat op de officiële sites meestal niet het geval is. Het invullen van enkele gegevens en afrekenen volstaan om meteen alles voor je te regelen. Uiteraard rekenen we hiervoor een kleine vergoeding, maar je bent dan ook zeker dat het juiste tolvignet tijdig bij je thuis is.

Het bestellen van je vignet via deze website gebeurt in eenvoudige stappen. Allereerst doe je je aanvraag. Dan geef je het kenteken van je voertuig en enkele persoonlijke gegevens in. Is dit in orde en heb je betaald? Dan word je automatisch bij de Tsjechische tolinstantie geregistreerd als bezitter van het e-vignet. Je kenteken wordt dan ook elektronisch aan je e-vignet gekoppeld. Zo kan de Tsjechische politie via je kenteken zien dat je een vignet hebt.

Bij Wegenvignet.be zijn de kosten voor het e-vignet Tsjechië altijd inclusief aanvraag, afhandeling en registratie. Dus gewoon inclusief alles, zodat je je over niks zorgen moet maken. Betalen doe je veilig en snel online met Bancontact, Paypal of een Creditcard.

Onderweg langs de snelweg

Je e-vignet Tsjechië onderweg kopen kan bij tankstations in Duitsland of net over de grens in Tsjechië.  Ook bij winkels van Ceska Posta - de Tsjechische post - kan je het digitale vignet kopen via speciale terminals. Om op deze manieren te kopen, heb je meestal een creditcard nodig. Bovendien kan je te maken krijgen met gesloten winkels en lange wachtrijen. Waarom zou je jezelf dat allemaal aandoen tijdens je vakantie, wetende dat je je vignet voor je vertrek van thuis uit online met enkele muisklikken kan regelen?  Probleem bij deze methode: kans dat je al op een tolweg zit zonder vignet…

Bij de VAB

Bij de VAB kan je terecht om heel veel zaken te regelen voor je op reis of op vakantie vertrekt, maar je kan er geen e-vignet bestellen voor Tsjechië. Dat kan wel via Wegenvignet.be. De snelheid en de eenvoud krijg je er gratis bij.

Tolwegen Tsjechië – controles en boetes

De Tsjechische politie kan makkelijk controleren of een voertuig al dan niet tol heeft betaald. Vergeet niet dat je constant in beeld bent met je voertuig via een landelijk netwerk van strategisch geplaatste camera’s. Je kenteken wordt gescand en razendsnel gecheckt.

Zodra je de grens met Tsjechië passeert, ben je al gecontroleerd. Heeft jouw voertuig geen geldig e-vignet? Dan merkt de politie dat meteen in het registratiesysteem. Resultaat: een boete die kan oplopen tot maar liefst 750 euro! Denk je dat je vanuit het verre België aan zo’n boete kan ontsnappen? Vergeet dat maar, want door internationale afspraken wordt die boete ook echt geïncasseerd! Zelfs niet op tijd betalen betekent extra kosten!

Huurauto’s en tolvignetten

Als je in Tsjechië een auto huurt, is het tolvignet meestal in orde. Toch kan je dat best op voorhand zelf even grondig nakijken. Bij huurauto’s die in een ander land staan geregistreerd, is het tolvignet zelden door de verhuurder geregeld en moet je dat dus zelf doen. Overleg daarom altijd eerst even met de verhuurder van het voertuig. 

FAQ’s

1. Waar kan ik een vignet voor Tsjechië kopen?

Het Tsjechische tolvignet is een elektronisch vignet. Het is gekoppeld aan het kenteken van je voertuig. Het online kopen is natuurlijk de veiligste en makkelijkste manier. Daarnaast kan je onderweg terecht bij enkele tankstations, postkantoren en andere verkooppunten. Kijk voor een actueel overzicht op Wegenvignet.be. Daar kan je ook online je vignet bestellen.

2. Op welke wegen betaal ik tol in Tsjechië?

In Tsjechië zijn er blauwe, groene en oranje wegen of delen van wegen. Groen en oranje zijn tolvrij, maar op de blauwe wegen en wegdelen geldt wél een tolverplichting. Daar heb je dus een e-vignet nodig. Als je vanuit België de Tsjechische grens passeert bij Waildhaus/Rozvadov, moet je daar bij het tankstation al een vignet kopen. Van thuis uit kopen is echter veel makkelijker en ontlast je van allerlei mogelijke problemen.

0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen