Vignet Tsjechie

Vignet Tsjechie

Vignet Tsjechie

Vraag hieronder een vignet voor Tsjechië aan.
Geef hieronder aan wanneer het vignet in dient te gaan.
VignetPrijsAantal
Vignet Tsjechië - Auto (10 dagen)17.95 X
Vignet Tsjechië - Auto (1 maand)24.95 X
Vignet Tsjechië - Auto (1 jaar)79.95 X
Voor 17:00 besteld is vandaag nog verzonden

Tsjechië: Heb ik een tolvignet nodig?

Op de Tsjechische snelwegen is een ‘vignet Tsjechië’ verplicht voor alle vierwielige voertuigen en aanhangers. Een tolvignet is dus verplicht voor personenauto's, bestelwagens en campers. Voor motorrijders niet!

Voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton betalen een route-afhankelijke tol, dat door een elektronisch kastje wordt geregistreerd en geincasseerd. 

Let op. Ga je met een zwaar voertuig (boven 3.500 kg) naar Tsjechië, dan moet je het elektronische systeem ruim voor vertrek aanvragen. Een regulier vignet is dan niet voldoende om gebruik te mogen maken van het Tsjechisch wegennetwerk. Voor meer informatie over dit kastje bezoek je de website: https://mytocz.eu/en/. 

Op welke wegen geldt er een tolverplichting?

 

Image credits: mytocz.eu

Snelwegen in Tsjechië functioneren anders dan in België. In Tsjechië wordt op grote delen van vrijwel alle snelwegen en regionale wegen tol geheven. Voor lichte voertuigen kan je aan deze tol voldoen door een vignet te kopen. Voor zware voertuigen wordt de tol later berekend en via het MYTO kastje bijgehouden. 

Soms zijn korte stukken van een snelweg vrijgesteld van de tolheffing. Voor de wegen vanaf de Duitse grens is altijd een vignet verplicht. De snelwegen in Tsjechië richting Praag zijn allemaal tolwegen. Reis je vanuit België via Duitsland naar Tsjechië? Dan ontkom je er dus niet aan om een tolvignet voor Tsjechië aan te schaffen. 

Op dit moment is een ‘tolvignet Tsjechië’ verplicht op ongeveer 90 % van alle nationale en regionale wegen. In bijgevoegde kaart zie je op welke wegen er op dit moment tol wordt geheven.

De tolwegen kan je eenvoudig herkennen door de ook in Nederland en België bekende verkeersborden met het symbool van een snelweg. Indien je op een snelweg rijdt die vrijgesteld is van tol, herken je dit aan borden met een doorgestreept vignet. Op bijgevoegde kaart zie je alle Tsjechische tolwegen. 

Omdat het bijna onmogelijk is om tolwegen te vermijden, raden wij aan om altijd een vignet te kopen of met een tolkastje te rijden. Zo riskeer je zeker geen boete.

Tolvignet Tsjechië: kosten en tarieven

De Tsjechische vignetplicht (dálnicní známka) geldt enkel voor vierwielige voertuigen en aanhangers. Voor deze voertuigen bestaan verschillende soorten vignetten.

‘10 dagen vignet’ 

Het ‘10 dagen vignet Tsjechië’ is 10 dagen geldig vanaf de ingangsdatum, dus bijvoorbeeld van 30 juni tot en met 9 juli 2021. Dit kost 19,95 euro. 

Maandvignet

Het maandvignet is altijd 30 dagen geldig vanaf de ingangsdatum. Bijvoorbeeld van 1 t.e.m. 30 juli 2021. Een maandvignet kost in 2021 welgeteld 49,95 euro. Je kan hiermee, ondanks de naam, net iets minder dan één maand rondrijden. 

Jaarvignet

Het Tsjechische jaarvignet is uniek in zijn soort: het is namelijk echt 365 dagen geldig. Anders dan bij bijvoorbeeld Oostenrijk kan je voor Tsjechië dus een aantal maanden in 2020 en een aantal in 2021 reizen. Dit vignet is echt 1 jaar geldig. 

Afhankelijk van je reisperiode kan je het meest gunstige wegenvignet aanschaffen via onze site. Welk type het voordeligst is, hangt af van de lengte en frequentie van je reis.

Blijf je slechts 10 dagen binnen het land? Dan is het 10 dagen vignet logischerwijs het meest geschikt. Ben je op doorreis en kom je later nog terug? Dan is het maandvignet vaak het voordeligst. Via de tool bovenaan de site kan je zelf bekijken welk vignet het beste bij jou past en of één vignet met een langere duur of wellicht meer losse vignetten voor Tsjechië voordeliger zijn. 
 

Vignet voor Tsjechië kopen

Handig om te weten: het e-vignet voor Tsjechie is verkrijgbaar via onze website. Wil je liever een sticker op je ruit, dan kan je hiervoor ook terecht bij fysieke verkooppunten rondom de Duits-Tsjechische grens. 

Tolvignet Tsjechië bestellen bij Wegenvignet.be

Vignet Tsjechië kopen in België? Bij ons kan je binnen 1 minuut een officieel vignet voor Tsjechië kopen. Dit is geheel online en het vignet wordt met ingang van 2021 ook digitaal geleverd. Het fysieke tolvignet Tsjechië vervalt in zijn geheel en er hoeft dus niets meer op het raam geplakt te worden. Snel geregeld en het voorkomt dat je een boete krijgt tijdens het rijden. 

Bij ons kan je uiteraard met alle bekende online betaalmethoden afrekenen waaronder Bancontact, Paypal en een kredietkaart. Bij de VAB is het niet mogelijk om dit vignet te bestellen.

Vignet Tsjechië onderweg kopen

De digitale Tsjechische vignetten zijn vanaf begin december al te koop bij de reguliere verkooppunten in de grensstreek. Denk hierbij aan tankstations in Duitsland of net over de grens in Tsjechië. Ook bij winkels van Ceska Posta, de Tsjechische post, is het digitale vignet aan te schaffen via terminals. Om hier af te rekenen is een creditcard nodig.
 

Controle en boetes

Vanaf 1 januari 2021 wordt de vignetplicht gehandhaafd met slimme camera’s op de snelwegen. Het kenteken van elk voertuig dat langs rijdt wordt real-time gecontroleerd op een geldige vignetregistratie. 
Heeft een voertuig geen geldig vignet, dan wordt de boete automatisch naar de eigenaar van het voertuig opgestuurd. Bepaal daarom goed of een vignet voor 10 dagen, 1 maand of 1 jaar de beste dekking geeft. 
Omdat de camera’s op verschillende strategische plekken langs de snelweg staan, wordt je auto altijd gescand. De definitieve boetes voor het niet hebben van een vignet liggen nog niet vast, maar worden minimaal een veelvoud van de vignetprijs.
Heb je vragen over het vignet? Neem dan contact met ons op. 

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen